genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Ljungqvist (Läshjälp !), Gertrud, Lunds Stadsförsamling, 6 mar 19242011-06-05 10:48

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=28317
2011-06-04 12:43 

Hejsan !
 Jag är relativt ny med släktforskning och förstår mig inte på alla förkortningar. 
Jag har datum för födsel och så.. men... Vad betyder allt som står vid "fader: Albin Persson & moder: Elise Josefine Ljungqvist" ?

Sen om Albin Persson (fadern) på slutet av raden, efter alla fortkortningar (som jag inte förstår!) står där ett datum 3/ 11  24, vad händer det datumet ?  och varför är hans födseldatum överströket ? Vad betyder alla förkortningar ? 

Om Gertruds mor, Elise Josefine Ljungqvist... Vad står det ovanför hennes namn "Kallski???n" Och vad är "Papegojel" 8 III


Är det någon som förstår vad allt detta betyder ? För mig och min familj hade det betytt mycket att veta lite mer om dem, speciellt om Albin då han aldrig funnits inärheten av Gertrud eller hennes barn/barnbarn, och ingen vet någon om honom.

Klicka för en större bild

2011-06-04_Gertrud.jpg
  SVAR 2011-06-04 13:05

Jag tolkar texten så här:
Hemmason Albin Persson, Halmstads förs. M. l. enl. avis fr. barn. v. m. 3/11 24
Kallski??? Elise Josefine Ljungkvist, Papegojel. 8 III
d.v.s.
Hemmason Albin Persson, Halmstads församling Malmöhus län enligt avis från barnavårdsmyndigheten 3/11 1924. (Hans födelsedatum stämmer med den Albin Persson som enligt dödskivan föddes i Halmstad (M) och dog i Odarslöv (M) 1967-11-10.)
Vad Kallski?? står för vet jag inte, men bör vara en yrkesbeteckning; kanske Kallskänka (även om resten av bokstäverna inte verkar stämma in på det). Papegojel. 8 III bör vara adressen hon bodde på. Känner inte till kvarteren i Lund så väl, men det finns något som heter Papegojelyckan där, så kanske var det där hon bodde. 
  SVAR 2011-06-04 19:07


Du skulle kunna kontakta Landsarkivet i Lund och begära en kopia av hans bouppteckning. Då får du veta om han var gift eller änkling samt om han hade några barn.
Min erfarenhet av beteckningen "hemmason" när det gäller fädrar till barn utom äktenskap är att den ofta användes för att slippa betala underhåll. Fadern hade ett jordbruk. Sonen uppgav till barnavårdsnämnden att han inte hade inkomst utan att han bara fick kost och logi samt lite fickpengar som inte räckte till underhållet. Sen gifte sig sonen och skaffade ett par barn i äktenskapet. Hans inkomster räckte bara till att försörja sin familj. Kommunen fick betala för barnet utom äktenskap.
Eva M
  SVAR 2011-06-04 19:10

Glömde säga det att du kan kontakta kommunarkivet i Lund och be och få en kopia av akten i barnavårdsnämnden. En sådan ska det finns vid den här tiden på 1900-talet.

Eva M
  SVAR 2011-06-05 10:48

Enligt dödskivan var han änkling sedan 1961-04-29 när han dog, så gift hade han åtminstone varit. Han gifte sig 1926-07-10 (enligt vad det står på dödskivan om hustrun).
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies