genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Rasmusson Strömblad, Truls, Ö. Vemmenhög, född 18362011-05-25 11:01

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=28134
2011-05-24 17:21 

Hej! Söker just nu på min farfars morfars sida. Hans bror, Truls Rasmusson, född 17/12 1836, fick senare efternamnet Strömblad.(Fick svar att han fick det efter en vistelse i Malmö) Har nu fått reda på att om en man var gesäll/lärling, kunde "mäster" ge honom ett "hantverkarnamn". Undrar var jag kan få reda på om så är fallet för Truls?? Hans barn fick också namnet sen.
Mvh Elisabeth
  SVAR 2011-05-24 19:57

Hej Elisabeth!
Det var vanligt att när man valde ett yrke som ex.vis smed, skräddare, skomakare, att man då tog ett hantverkar/gesällnamn, eller som det också kallades, "gärningsmannanamn", detta utan några större formaliteter. Vilket yrke Truls valde vet jag inte. Sedan var det fritt fram för barnen att ärva detta namn, men det hände också att endast några av barnen tog detta nammn och ev. syskon behöll det gamla, d.v.s. i det här fallet Trulsson eller Trulsdotter. Sedan hände det att man skrev båda namnen, d.v.s. Trulsson Strömblad, vilket man i bland ser i husförhörslängderna.
Så det bör vara i en husförhörslängd du får svaret på när Truls "bytte" namn.

Hälsningar
Anders A
  SVAR 2011-05-25 11:01

Hej Anders!
Tack för ditt svar! Jag har fått reda på att när han kom från Malmö 1862,tillbaks till hemmet, hade han namnet Strömblad. En av hans söner var tunnbindare, så kanske det var Truls´yrke också.
Intressant med de här namnbytena!
Mvh Elisabeth
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies