genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]MÅnsson Åkerman, Johannes, Fjerestad, 18042006-04-02 21:38

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=2809
 

Johannes född i Fjerestad 1804 Undrar om någon vet något om honom varifrån dubbelnamnet är kommit Hans hustru född Risekatslösa 1816 Dom flyttade till Munka-Ljungby 1840 Magnus född 1844 var min farmors far.
  SVAR

Hej Anita. Du frågar om Månsson - Åkerman. Jag tror att det är så att Åkerman är Johannes soldatnamn. Ofta var det så, att de, vars namn slutade på -son, gavs ett annat namn som soldat, för att officerarna skulle kunna skilja mannarna åt. Officeren frågade kanske Johannes vad han hade för yrke och fick svaret torpare. Jaså, då får Du heta Åkerman. --- Nu vet Du ju att Magnus var född 1844, så jag misstänker att Du vet namn och födelseår på de andra barnen, annars får Du höra av Dej, så skriver jag av boken. Johannes med familj flyttade inom Munka Ljungby, när Magnus föddes 1844 till Finsborg torp. ´ ---- Kanske Du också vet att Johannes inte var "Guds bästa barn". Han fick plikta för stöld två gånger. Jag kan skriva av den texten också, om Du inte redan har den. Med vänliga hälsningar Bruno i Helsingborg
  SVAR

Tacksam för alla svar jag kan få låter intressant att johannes inte var guds bästa barn de vill jag veta mer om Var får man fram allt detta är de i kyrkböcker
  SVAR

Jag är mycket tacksam för allt jag kan få veta.har kollat i arkivet i lund efter månsson åkerman men fick reda på att några kyrkoböcker hade brunnit. eftersom dom flyttade till munka-ljungby finns dom kanske begravda där också.
  SVAR

Hej Annita. Jodå, det står i kyrkböckerna. Och om Johannes står det: "Har enligt bevis den 4 jan 1835 undergått i Mörarps kyrka uppenbar kyrkoplikt för 2:dra resan stöld." (Med andra resan menas för andra gången) I husförhörslängden för 1845-1846 har kyrkbokföraren lagt till: Hustrun bor i (för mej oläsligt ord) i Hässlunda. Det står ingenting om det är tillfälligt eller om hon har barnen med sej. Hon kanske var och hälsade på i Hässlunda en tid, just då husförhöret ägde rum. Men om detta vet man ju inte. Det märkliga är att 1846-1847 bor det en helt annan familj än Åkermans i Finsborg torpet, och var Åkermans har blivit av är inte antecknat, konstigt nog. Det finns ju en utflyttningslängd, men inte för de aktuella åren, tyvärr. Mvh Bruno i Helsingborg
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies