genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016], , Dybäck, 2006-03-17 14:40

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=2607
 

I min släkt dyker det upp personer angivet komna från Dybäck. Var Dybäck en bybildning i gamla tider? - och var hittar man beskrivning på denna by? Hälsn. Anders A.
  SVAR

Ett Dybäck är en gård, mycket stor sådan och ligger i södra Skåne i Skurups kommun. Denna gård brukar nyförtiden vara denna gård som sår först om våren och Lärkorna har sin tidiga ankomst här. Själv har jag några utlöpare på vårt släktträd som arbetar på denna gård i slutet av 1800-talet Med vänlig hälsning Göran Persson
  SVAR

Hej Göran! Jo, det är detta Dybäck jag avser. Jag har en teori om att att det ev. kan ha funnits ett större antal gatehus o. torp här som sorterat under godset och i dessa hus bodde bl.a. hantver- kare av olika yrkeskategorier - husen ägdes för- modligen av godset. Jag skall leta efter kartmat. Anders A.
  SVAR

I min Rosenberg från 1882 står det följande: Dybeck. Herregård i Ö. Vemmenhögs sn, Vemmenhögs hd, Malmöhus län, nära Östersjön. Det sedan medeltiden kända, slottslika herresäte finnes qvar med största delen af jorden och omfattar af Dybecks säteri 5 43/96 mtl, delar af Ö. Vemmenhögs och Dybecks byar samt fiskeläget Kalthus, tills. 11 79/768 mtl, tax. 414,000 kr. med bränneri och betydande ölryggeri, tax. 32,000 kr. Det gamla slottsbyggnaderna omgifvas af präktiga trädgårdar och parker samt stora fiskedammar. Ladugården är äfven berömd. I Skifvarps sn ligger de här under hörande Hörtemölla, tax. 20,000 kr., fiskeläget Abbekås. Delar af Dybäcks säterijord tillhöra Hörtegården och andra egendomar i sn.
  SVAR

Jag har lagt in svar på Yahoo , men lægger in det hær också . Link till en sida om Dybäckherresäte. http://www.algonet.se/~sylve_a/dyback.htm Link till Skånska ortsnamn ocg gårdar : http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/_s1mx001/104123c1.htm Link till wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Dyb%C3%A4ck Lena Egeli http://home.online.no/~lei-ege/
  SVAR

Tack Göran, Kjell o Lena för alla uppgifter! Jag ser här bl.a. att Dybeck nämns som by i gaml. tider! Men alla dessa hus, torp o. fisk.stugor ägdes av godset och var väl aldr. reg. m. egna adresser? Förmodl. finns det inget kartmaterial heller från denna tid!? - men jag skall kolla! Hälsn. Anders A. aa@ystad.nu
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL
© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies