genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Röding, Bengt, Kyrkefalla, död 17442015-10-25 20:40

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=25682
2011-02-03 14:58 

Den 25/10 1713 gifte sig i Värsås (R) cornetten vid Tre- och fyrmänningsregementet Bengt Röding med Stina Varolin i Svenneskogen, Värsås. Bengt avled 26/4 1744 enl. bouppteckning. Vem vet när han föddes och vilka hans föräldrar var?
  SVAR 2011-02-12 11:42

Bengt Röding var född 26 april 1688 (enl. centrala soldatregistret). Har tyvärr ej hans föräldrar, men kan hjälpa till med uppgifter kring hans barn, om Du inte har dem sedan tidigare.
mvh Anitha Bergkvist
  SVAR 2011-02-12 13:58

Tack Anitha!
Uppgiften i centrala soldatregistret om födelsetid är ju tyvärr ingen primärkälla. Det var därför jag inte hade med den i efterlysningen. Bengt Röding är min mm mm ff fm f och jag har, tror jag, de flesta av hans ättlingar och lite om deras historia också. Finns Du kanske med bland släkten? Hör gärna av Dig igen!
Owe Jacobsson

  SVAR 2011-02-12 15:48

Hej Owe!
Tack för Ditt svar. Jag har inte några uppgifter om var Bengt Röding var född och har inga uppgifter ur ngn födelsebok tyvärr. Att jag gått bakåt och hittat honom beror på att min mans morfars mormor, som hette Sophia Pettersdotter f.8/11 1820, Kyrkefalla, gifte sig med Johannes Gabrielsson Beckius, f 15/8 1809 Kyrkefalla. Det är främst släkten Beckius jag letat i, en gammal släkt med militära inslag och en rad präster, vilket gjort det aningen lättare för mig att följa den.
(Kallar mig släktletare för jag är ännu ej så bevandrad). Eftersom både min mans far och mors släkter kommer från Kyrkefalla så har hela bygden intresserat mig. Ville då gärna veta Sophia Pettersdotters bakgrund också. Hennes far var Petter Westerberg, hennes farmor Christina Carlberg, vars mor hette Christina Sophia Röding, dotter till våran eftersökte Bengt Röding.
Har Du lust att ge mig lite mer kunskap om denna släkt så blir jag jätteglad och tacksam. Jag finns på anitha.bergkvist@yahoo.se

  SVAR 2015-10-25 20:40

Hej Owe,

Hittade detta inlägg nu när jag söker familjen Rödings härkomst, den som Bengt hör till. Vet inte om du har dessa uppgifter eftersom efterlysning är sedan 2014. Men Bengt är född (döpt) 24 maj 1675 på Hylinge säteri, Västra Husby sb, Östergötland. Han är son till frälsefogden Per Andersson Röding och hans hustru Sofia Bengtsdotter. Att detta är "rätt" Bengt visas av följande. Bengt har åtminstone två syskon, Mårten Röding löjtnant i flottan och Maria Röding. Maria i sin tur var gift med frälsefogden Jakob Henriksson på Lisa säteri, Kvillinge sn, Östergötland. Ett barnbarn till Jakob Henriksson och Maria Röding var professorn Johan Henrik Lidén. Han gjorde upp ett utkast till en släktbeskrivning år 1767 av den Lidénska släkten. Där nämns hans farmor Maria Röding, samt hennes två bröder Mårten och Bengt Röding. Bengt kallas för kornett från Västergötland. Jag har själv läst och skrivit av Johan Henrik Lidéns anteckningar som finns på Uppsala Universitets Bibliotek.

Själv stammar jag från Maria Röding och har förgäves hittills sökt efter Per Andersson Rödings härkomst. På nätet finns antagandet att han är son till rådmannen Anders Gudmundsson i Linköping men jag har hittills inte sett några bevis för detta.

Vänliga hälsningar

Leif Gustafsson

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies