genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Larsson, Johanna, Vollsjö - Brösarp, 18912011-01-23 21:02

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=25329
2011-01-22 17:18 

  • Hejsan! Jag har sökt efter min farfars syster Johanna Larsson i flera år utan resultat jag skulle vara evigt tacksam om jag kunde få hjälp med att finna henne och om uppgifter så som familj och när hon dog. Johanna föddes den 20/3 1868 i Tolånga och föddes som oäkta dotter till Elna Persdotter som gifte sig 1871 med Lasse Nilsson. Om han är hennes biologiska fader är för mig ovisst. I den sista husförhörslängden för Vollsjö sidan 237 på Brösarp Nr 2 så finns hela familjen med, även min farfar Oscar  f. 1878. Där bland anteckningar på denna sida 237 står det att Johanna reser till Amerika 1891  I utflyttningboken för Vollsjö 1891 Nr 17 så finns hon med. Men Amerika är överstruket i husförhörslängden och det står  ( tror jag) Vesterstad 20. I församlingsboken Vollsjö och Brösarp Nr 2  i början av 1900 -talet  Finns änkan Elna Persson ( Persdotter) med och bl.a en dotter son Hjalmar f. 23/4 1900  vars namn är markerat med ett kryss, längre fram på samma rad står det : Modern Johanna Larsson,  ? tillsgår betyg till Amerika för åtta år sedan. Frågan är om Johanna Larsson överhuvudtagit har tagit sig till Amerika, hon föder sonen  Hjalmar den 23/4 1900 i Vollsjö Han dör den 28/10 1903 i Vollsjö Brösarp Nr 2 Han bodde hos sin mormor Elna. Han finns med i Sveriges döda 1901 -2009. Men modern Johanna är som uppslukad ur jorden. Hennes moder Elna Persson (Persdotter) avlider 17/4 1912 och i dennes bouppteckning så finns hennes barn uppräknade följande: Olof Larsson i Köpenhamn, Oscar Larsson i Trelleborg, Gottfrid Larsson i Amerika. Samt döttrarna Johanna Larsson något mindre vetandes, Ingar Larsson gift med Johannes Rasmusson i Rönås samt  Christina Larsson i Näsbyholm. Längre ner i bouppteckningen står det: " Till att bevaka de utrikesvistande Olof Larsson och Gottfrid Larsson samt mindre vetande Johanna Larssons egande utsågs lantbrukaren Ola Andersson i Brösarp"  Mindre vetandes vad menas med det? Är det att de inte vet var hon är eller är det att Johanna har någon form av handikapp. Sinnesslö som man sa förr i tiden. Här slutar alla mina spår efter Johanna Larsson jag trodde att jag skulle finna henne i Sveriges dödskiva  1901 -2009 men inte. Där finns förövrigt inte min farfar Oscar Larsson med, ej heller i Sveriges befolkning 1890. Så det finns en del luckor i dessa cd skivor. Jag skulle vara oerhört tacksam om någon kunde hjälpa mig med uppgifter om Johanna Larsson, allt är av intresse jag har letat i flera år och önskar att sluta cirkeln. MVH Conny Larsson
  SVAR 2011-01-22 18:05

Hej Conny!
Tror jag har hittat henne.  Sv. Dödbok : Johanna Larsson, f. 20/3 1868 (ingen uppg. om födelseort), död 21/1 1938 i Västerstad 1, Hörby.  Namn o exakt  födelsedatum stämmer!

Hälsningar
Anders A
  SVAR 2011-01-23 13:49

Hej Anders!
Jag tror nästan att du har rätt. Ändå så har jag sökt på otaliga sätt på dödskivan. Antingen är det stavningen på Västerstad eller så har det varit avsaknande av födelseort som har gjort att jag har låtit henne glida förbi. Det jag har kunnat se i husförslängder är att hon skulle vara född i Tolånga. Troligen har jag stirrat mig blind på att födelse adressen skulle ha stämt till varje pris. Lika så har jag i olika omgångar tröskat mig igenom åtskilliga inflyttninglängder till Westerstad utan att hitta henne. Men ibland blir det så när man söker " för mycket"  så är det som man blir en aning blind tillsist när alla namn passerar en. Vet du om det går att se i församlingsböcker på nätet vid denna tidpunkt 1938 eller blir det att bege sig till Landsarkivet i Lund för att följa henne bakåt i tiden? Vet du något om det där " mindre vetande" som det stod  bouppteckningen vad det kan betyda?  Tack för hjälpen,ibland är svaren närmare än man tror. Jag ska i alla fall kolla närmare på denna Johanna Larsson i Västerstad 1. MVH Conny Larsson
  SVAR 2011-01-23 16:17

Fr o m 23/1 1920 var Johanna bosatt på Västerstad 14 (se bifogade bild). Hennes födelseförsamling var enligt födelsebok Tolånga.

"Mindre vetande" brukar vara prästens sätt att uttrycka någon form av förståndshandikapp.


Klicka för en större bild

2011-01-23_Vaesterstad-AIIa-6-1914-1923-Bild-94-sid-387.jpg
  SVAR 2011-01-23 16:41

Conny!
Roligt att du fick henne "på plats"!  Har märkt att man måste prova lite olika stavningar i Dödboken! Bo har förklarat begreppet "mindre vetande". Hon var 70 år när hon dog på Västerstad nr 1, som tidigare var prästgården. Troligen levde hon där de sista åren som inhyse - tror jag.

Hälsningar
Anders A
  SVAR 2011-01-23 21:02

Hejsan! Jag tackar er båda för all hjälp. Jag är verkligen glad, det har tagit en del år. Men att kunna forska på nätet är fantastiskt. Nu har jag bara hennes broder Olof Larsson som tog efternamnet Björk och flyttade till Köpenhamn och blev skräddare där. Han var född 19/9 1871 i Tolånga och flyttar till Danmark 1894. Jag har funnit släktingar till hans bror Gottfrid Larsson som flyttade till Amerika 1902. Jag har hittat de som har flyttat längst bort, men haft svårare för de som har varit närmare. Tack än en gång!. MVH Conny
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies