genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Abelin, Beata, Vänersborg, 1750-512006-03-11 15:34

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=2517
 

Hej Vem kan hjälpa mig med läshjälp och som har tillgång att läsa SVARS scannade material. Det gäller mantalslängderna för Vänersborg stad; Riksarkivet; år 1750; sid 253; nr 81: Kapplan Warlund, noterat i kanten son Mattias Abelin... men vad står det mera. Jodå Ebbe Schough finns där också, under nr 89. -- Sedan gäller det året 1751; sid 276 och nr 81 och 86. Även där vad det står noterat i kanten. Tacksam för all hjälp jag kan få och kanske då även fått löst Beata Abelins släktskap. Om ni undrar varför Vänersborg stad har fått komma med här så har jag rådfrågat Anders Berg om lov innan jag har skrivit detta. Varma hälsningar i vinterkylan Eivor
  SVAR

Hej Eivor! Nu ska väl denna gåta gå att lösa! I mtl 1750 står det först "Son Matthias Abelin", sedan något jag inte är tillräckligt alert för att se i hastigheten, och sist "doter Beata Abelin". Det verkar alltså som att kaplanen Warlund kan ha gift sig med Mattias och Beatas mor. Jag har uppgift om en skogvaktare Mattias Abelin som åren 1754-1756 finns i Östra Sallerups socken. Kan det vara Beatas bror kanske?

Bilden är från SVAR RiksarkivetKlicka för en större bild

aelvsborgs_laen_mtl_1750_vaenersborg.gif
  SVAR

Och i mtl 1751 ser vi att dotter Beata har gift sig med Ebbe Skog på nr 86. Trevlig innehållsrik mantalslängd!

Bilden är från SVAR RiksarkivetKlicka för en större bild

aelvsborgs_laen_mtl_1751_vaenersborg.gif
  SVAR

Hej Anders och ett hjärtligt tack för hjälpen att lägga in bilder också på min efterlysning. Hoppas att någon mer kan hjälpa till att försöka tyda texten. Gick några ytterligare år tillbaka på Vänersborg stad; 1732 en Collega Johan Abelin, ogift. Collega, hör inte den tittelen till läraryrket? Capplan, har jag slått upp i mitt gamla lexikon; hjälppräst. Betyder det att denna Warlund har en utbildning till präst eller är det inte nödvändigt. Någon som kan förklara för mig. Hälsningar Eivor
  SVAR

Du får titta i något lämpligt herdaminne över Västergötland efter Johan Abelin och kaplanen Warlund. I Sjöströms universitetsmatrikel för Västgöta nation i Lund finns Andreas Warlund, bondson från Vara i Skarstad; prästvigd 1732; kyrkoherde i Hössna 1752; död 22 maj 1759. Gift 1737 med Christina Catharina Wessberg. Son: Sven Teodor (f 1745, kyrkoherde i Knäred, död 1805), fader till Anders Gustaf (f 1787; stud. göteb. i Lund 1802; kyrkoherde i Kungsbacka; död 1834). - Svärson: Johan Roos (1732-1764), stud. västgöte i Lund 1755, gift med Catharina Elisabet Warlund (död 1815). Tidsmässigt skulle det kunna vara denne Warlund. Var Christina Catharina Wessberg före 1737 gift Abelin?
  SVAR

Svarar mig själ med min tankegång. Kanske finns det även en bouppteckning att leta rätt på så allt kan bli bekräftat. Mathisa Abelin, son av prosten Abel de Lyra får sonen Johannes född 1701 i Nårunga och komminister i Vänersborg. Johannes är gift med Christina Wessberg, när och var vet jag inte, men hon blev gift 1737 med efterträdaren och det har jag fått till att det är Anders Warlund, kyrkoherde i Hössna 1752. Dom har sonen Sven Theodor Warlund, som finns verksam i Knäred. År en 1796-96 bodde hos Sven Theodor en släkting? ? till Beata (har inte fått det bekräfta till 100%) Styrmannen Ebbe Johan Schough. Att Beata skulle tillhöra en prästsläkt enl. Malmborgs bok stämmer väl då fast fel Abelin-släkt och landskap Funderingar från Eivor
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies