genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Matsson, Jonas, Hyllie/Limhamn, 17862011-01-20 00:39

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=25239
2011-01-19 19:11 

Jonas Matsson i Limhamn och hans hustru Elna födde tvillingar 31 januari 1786 (se bif. bild, den högra delen). Jag misstänkte att tvillingflickan Hanna hade avlidit så jag letade efter dödsnotisen. Jag fann en underlig dödsnotis där två barn en pojke och en flicka avled den 2 februari 1786 (se vänsta delen av bifogad bild) där jag dessutom har svårt att tyda texten. Jag skulle vilja ha hjälp med att tyda den.

Jag skulle vidare vilja ha kommentarer till dödsnotisen. Jag har aldrig tidigare sett en notis där inga namn nämns. Hur ska jag veta att det är Jonas Matssons tvillingar som avses? (Jag har inte funnit någon annan dödsnotis för Hanna men hon bör ha avlidit eftersom det redan året efter föddes en "ny" Hanna).

Hälsningar
Bengt Holm

Klicka för en större bild

2011-01-19_Jonas_Matssons_tvillingar-2.jpg
  SVAR 2011-01-19 22:59

Hej Bengt!

Dödnotisen:

Feb. 2. dödde 2ne stycken barn på Limhamn utaf
okänd barnsiuka under et år gamla

Att detta är Jonas Matssons tvillingar går inte säga. Det enda vi kan se är att det var ett barn av vardera könet (Q och M i kolumnen till höger). Lite underligt att prästen skriver "under ett år" om de bara var två-tre dagar gamla när de dog. Föddes någon "ny" Hans?

Göran
  SVAR 2011-01-20 00:00

Hej Göran !
Tack för uttydningen. Det var ordet "stycken" som jag hade svårigheter att tyda.

Det föddes ingen "ny" Hans efter som paret bara fick ytterligare två döttrar efter tvillingarna: Hanna 1787 och Elna 1790.
I komm.längden Bunkeflo DII:1 (där även Hyllie/Limhamn noterades) sid.121 finns familjen noterad från 1789-90 och där finns ingen Hans och endast en Hanna så tvillingarna är borta ur bilden, döda?

MVH/Bengt
  SVAR 2011-01-20 00:39

Hej Bengt!

Det låter som om du får använda ordet "troligen" när du skriver in uppgifterna. Det verkar inte gå att komma närmre "sanningen" än så här.

Göran
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL
© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies