genealogy in scandinavia



Äldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]



, Bosatta I Önnarp, Önnarp, levde 1800-19502011-01-09 16:26

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=24859
2011-01-07 18:37 

Kanske en annorlunda efterlysning. Hoppas det går bra att posta det här.

"Utlänning" som man är men med anor som levde i Önnarp under 1800-talet fram till 1949. Jag känner ju inte alls till Önnarp och försöker skapa mig en inre bild om hur det kan ha sett ut där eller hur boendet fungerade.
Det finns ju en mängd gatehus där mina anor då bodde i nr 4 nr 10 nr 16 och verkade flytta hit och dit mellan numren. Så sent som 1924 bodde någon på nr 18. Jag har även en bild på ett hus där någon bodde på 1930-talet, vet ej nr.
Hade även anor som ägde Lovisefarm(ferm?) som väl var nr 14, han var kyrkoherde men bodde ej där. Vad var Lovisefarm egentligen?
Undrar om någon känner till hur det fungerade med gatehusen, ägde de som bodde i dem husen? Det verkar ju som det bodde ganska många familjer i samma hus. Var dom stora som kunde inhysa så många?  I vissa verkar det sen bara bo en familj. Mina anor hade olika yrken, skräddare, murare, åbo, hemmansägare o s v
Någon som känner till Önnarp och kan reda ut begreppen?
Tackar för alla möjliga uppslag.
  SVAR 2011-01-07 18:55

Hej Inger!
Själv har jag anor i Önnarp på såväl min fars som min mors sida, det var visserligen före 1900-talet. Har du några namn och data på din släkt?  Jag tror nog att jag kan svara på några av dina frågor, antingen här eller via mail.

Hälsningar
Anders A
  SVAR 2011-01-07 19:06

Hej
Jo visst har jag namn och data men det är inte det jag främst är intresserad av då jag har alla fakta om mina anor, utan de frågor som finns ovan.
Men vi kan väl utbyta tankar om du har lust att ge mig din mailadress då jag inte vill lägga ut min så att det syns på google.
 

  SVAR 2011-01-07 21:32

Okej!

Det skulle ju rent av kunna vara så att vi har gemensam släktanknytning i Önnarp, och den kan vi ju ta via mail om du vill.  aa@okraft.nu

Hälsningar
Anders A

  SVAR 2011-01-08 11:05

Hej
Jag har nu skickat ett mail till dig.
  SVAR 2011-01-08 11:16

Önnarps by var en typisk skånsk slättby. Före enskiftet, i början på 1800-talet, låg gårdar och hus tätt sammanbyggda. Bynarna var inhägnade, och det fanns grindar mot de olika väderstrecken. Bykyrkan fanns oftast inom byns hank och stör. Mitt i byn fanns byns samfällighet med en vattningsplats för djuren. Längs bygatorna låg gatehusen, som kunde vara sammanbyggda i långa längor. Dessa hus låg oftast på ofri grund och sorterade under byns gårdar. I dessa hus bodde en brokig blandning av bl.a. hantverkare av skilda yrkeskategorier, husmän och indelta soldater. Gårdarna du nämner, bl.a. nr 14 o. nr 16, var rusthållargårdar och tillhörde de större gårdarna i byn. På nr 16 fanns en av mina anfäder, lejebonden Sven Kock, som levde här i början på 1500-talet. Mycket mer finns att berätta, både om Önnarp och livet i de gamla byarna, men det får överlåtas till ett annat forum.

Anders A
  SVAR 2011-01-09 11:11

Släktforskning består, enl. min mening, inte bara av namn och årtal. Många vill veta lite om hur våra anfäder levde för några generationer tillbaka. Levnadsvillkoren var helt skilda, beroende på var i landet man levde. För att återknyta till slättbyarna i Vemmenhögs härad, så vill jag rek. en bok som genuint skildrar vardagslivet som det såg ut i dessa byar för ca 200 år sedan. Och, Inger, den handlar mycket om just Önnarp. Den är skriven av en kyrkoherde, Karl Viktor Åkerman, och heter: "Minnen och anteckningar från Gärdslöv och Önnarps pastorat".

Anders A
  SVAR 2011-01-09 16:18

Det är inte helt lätt att orientera sig bland släkt och gårdar i Önnarp! Det fanns, i början på 1800.talet, två gårdar med namnet Lovisefarm, nr 3 o. nr 14. På nr 14 verkar det då finnas två ägarfamiljer. Till båda dessa gårdar hörde flera gatehus. Hur gammalt är namnet Lovisefarm
och vilken av dessa gårdar var från början "först (och störst)  Jag har för mig att nr 3 kallades "Lilla Lovisefarm". Är det någon som kan räta ut frågetecknen?

Anders A
  SVAR 2011-01-09 16:26

Tack Anders för all info du skickat mig, ska fördjupa mig i Åkermans bok i morgon och se om jag finner några svar där.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 







Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!







ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL








© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies