genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Månsdotter, Catarina, Råda, född 17622013-09-20 23:47

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=24740
2011-01-03 23:17 

 Jag skulle vilja ha hjälp med en besvärlig ana. Hon heter Catarina Månsdotter och föddes i Gethalla 27.5 1762. Då står Måns Bengtsson och Maria Swensdotter som föräldrar. Följer man sedan familjen i Husförhören så står det aldrig Måns (eller Magnus) Bengtsson i Husförhören under aktuell tid.
I AI:3 står det Magnus Larsson och Maria Swensdotter samt barnen Anna och Sven,
I AI:4 står det bara Magnus och Maria liksom och barnen Anna, Sven, Catharina och Maria
I AI:5 står det bara Magnus och Mara och barnen Sven, Maria och Catharina och då står det att Catharina är född 1761.
I AI:6 står det Magnus Larsson och Maria Swensdotter samt barnen Sven och Catharina.
I AI: 7 står det Måns Larsson och Maria Swensdotter samt barnen Sven och Catharina.
Även till dottern Maria står Måns Bengtsson som fader och moder Maria Swensdotter. De andra barnen har fadern Magnus (Måns) Larsson och modersn Maria Swensdotter. 
Enl. husförhören i Gethalla så fanns det endast en gård och ett torp (där dottern Anna sedan bodde). 
Sven och Catharina som alltså står med olika fäder har bägge faddrarna Ingeborg Swensdotter och olika personer Rhydell. Inga faddrar Bengtsson finns till något av barnen.
En Måns Bengtsson finns som är född 1735, men han kan ju inte vara far till Maria född 1751 och Sven född 1754 i alla fall.
Vad skall man tro.
Kan någon hjälpa mig så skulle jag bli glad.

MVH
Ingela Willman  SVAR 2011-01-04 08:04

Hej
Ja detta verka klurigt. Du hittar inte födelsen på Måns/Magnus dels för att se vad fadern heter han kan ju heta Lars Bengtsson om då prästen kände fadern så skrev han kanske faderns efternamn och på den tiden var det så att det prästen hade skrivit det ändrades inte.Om alla födelsedatum stämmer så måste det ju vara rätt familj.
Det har jag varit med om att jag sökt på en familj med samma namn men sedan upptäkt när det inte riktigt stämde att det var fel familj.
Detta var kanske inte till stor hjälp men det är min teori.
mvh
Anita 
  SVAR 2011-01-04 12:26

Hej igen
Jag har tittat lite närmare på det  i husförhören står att Magnus Larsson /Bengtsson är född 1726 och hustrun är född 1724.det kan ju stämma om Maria föddes 1751.
På en av husförhören har prästen strukit och flyttat om Maria och Catarina han har nog smakat lite extra på nattvardsvinet, för Catharina är född 27/5 1762 enligt födelseboken.
Jag tror att prästen har skriveit fel efternamn i husförhören  och har det blivit fel där så vill det gärna följa med .
mvh
Anita
  SVAR 2011-01-04 21:50

 Hej Anita

Jag har letat som en galning efter Magnus (Måns) Larson/Bengtsons födelse, utan att lyckas. Det står ju dessutom olika födelseår på honom. Både 1721 och 1726. Det enda jag inte prövat är inflyttningslängderna till Råda ifall han kommer från någon annan socken. Tyvärr har jag inte hittat Maria Swensdotter heller. Hon har också olika födelsedatum i de olika Husförhören. 
Jag har hittat antavlor på olika hemsidor på nätet och de har skrivit att Catharinas far var Måns Bengtsson född 1735, men eftersom alla barnen bevisligen är syskon, med tanke på att alla bodde på Gethalla gård och att flera hade samma faddrar, så kan ju inte han vara fadern till de första två barnen och det står inte att de är Måns Larsons styvbarn. Det borde det gjort i så fall.
Tack för ditt tips. Det kan ju faktiskt vara så. Hur skulle du skriva in familjen? Det är ju endast den familjen som bor på gården Gethalla på den tiden och när Catharina gifter sig så bor hon i Gethalla och hon sedan med sin man tillsammans med sin familj i Gethalla där barnen också föds. De bor där ända tills de flyttar till Sunnersby 1788.

Hälsningar Ingela
  SVAR 2013-09-20 23:47

 Hej Ingela,

Ser att detta är en gammal fråga. Jag vet inte om du redan hittat lösningen, annars vet jag kanske vem det är du letar efter.

En Magnus Bengtsson föddes 18 dec 1727 i Kvänum, Kållands-Åsaka. Han är son till Bengt Larsson och Ingerd Svensdotter. Bengt Larsson dör 1741 och Ingerd gifter om sig med Lars Månsson 1743. En möjlighet är ju att namnet Larsson kommer från Magnus styvfar. 

Jag är inte helt säker på att det är samma person, men det är kanske något att se närmare på ifall du fortfarande undrar

Lycka till vidare

Hälsningar Emma
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies