genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Bengtsson, Karolina, Svalöv, född 18652020-01-25 00:22

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=2474
 

Jag har tappat bort min morfars syster Carolina Bengtsson, född 1865-01-12 i Svalöv. Hon gifte sig med Carl Hammarlund, född 1862-05-20 i Östra Ljungby, skriftställare, och flyttade sedermera till Stockholm där jag fann dem som "Obefintliga" i Adolf Fredriks förs. Hur går man vidare?
  SVAR

I folkräkningen 1890 så kallas hon Brockhaus: Brockhaus, Carolina f. 1865 i Svalöv (Malmöhus län, Skåne) h. Gift kvinna, mor i familjen Jägaren N:o 23 Adolf Fredrik rote 5 (Stockholms stad, Uppland) Födelseort i källan: Svalöv Malmöhus län Maken: Hammarlund, Karl Litteratör f. 1862 i Östra Ljungby (Kristianstads län, Skåne) Gift man, far i familjen Jägaren N:o 23 Adolf Fredrik rote 5 (Stockholms stad, Uppland) Födelseort i källan: Östra Ljungby Kristianstads län I folkräkningen 1900 står Carolina som änka: Om personen Namn: Karolina Bengtson Brockhaus Hammarlund Hemförsamling: Göteborgs Gustavi Hemort: 13:de Roten N:o 2 B Kontrakt: Domprosteriets södra Län: Göteborgs- och Bohus län Födelseår: 1865 Födelseförsamling: Svalöv Malmöhus län Civilstånd: Änka/änkling (E) Kön: Kvinna Famstkod: Ensamstående (E) Familj nr: 1 Frånvaro: vistas i Paris Inte konstigt att du tappat bort henne, om hon "vistas i Paris".
  SVAR

Hjärtligt tack Carin! Nu återstår att finna ut vad som hände efter Paris. Karolina har, så vitt jag vet kommit tillbaka till Sverige och avlidit här. Hennes make, Carl Hammarlund, är nog enklare att söka data om.
  SVAR 2011-07-09 21:45

Bengt! Jag har uppgifter om både din släkting Carolina Brockhaus och hennes man Carl Hammarlund om din fråga fortfarande är aktuell (det var ju ett par år sedan den ställdes). Hör av dig så lägger jag ut det jag vet.
  SVAR 2011-07-29 12:13

Hej Christina,
Jag har forskat och hittat en del om Carolina och hennes make Carl Hammarlund.
De flyttade till Paris och där separerade de (skildes) ev. på gr. av hennes vänsterprasssel. Han åkte hem och tog livet av sig 1895-11-03 i Stockholm.
Vad som hände Caroline är förvirrande eftersom det talas om en "svensk sångerska" som dog i Budapest av morfinförgiftning 1896(Jag har artiklar om detta från Svenska Morgonbladet och Norra Skåne).Hon kallas i Budapest för Matilda Swahn, ett artistnamn hon använt i Sverige.
Vidare har jag en lysnings begäran i Paris 1901-01-13 (hittat på Ancestry).
Har du mera detalljer är jag tacksam!!
MVH
Bengt Johansson

  SVAR 2011-07-30 12:25

Bengt!
En riktigt intressant historia. Hur mycket som är sant återstår förstås att se. Här har du några artiklar om henne och maken.
 
http://magasin.kb.se/searchinterface/
Tidning för Wernesborg, 8 nov 1895, s. 2 (längst ner i mitten)
Norra Skåne, 1 aug 1896 (förmodligen den artikel du redan har läst)
Kalmar, 8 aug 1896, s. 3 "Den svenska äfentyrerskan i Budapest"

Hon finns också registrerad som invandrad i Danmark 1882.

http://www.ddd.dda.dk/
Efternavn: Bengtsdotter Fornavn: Carolina
Fødselsdatering: 12.01.1865
Ankomst: 01.05.1882
Oplyst næringsvej: Tjenestepige Ank. fra (land): Sverige
Ank. fra (region): Malmöhus Län Ank. fra (lokal): Helsingborg
Fødeland: Sverige Føderegion: Malmöhus Län
Fødelokal.: Svalöv
Opholdsbogsdater: 04.05.1882 Opholdsbogsembede: Helsingør Købstad
Tj./Oph.sted (region): Frederiksborg Amt Tj./oph.sted (sogn): Helsingør
Tj./oph.sted (art): Købmandshandel
Tj./op.sted(pr(vr): Christensen, Hans
Kildenummer: 2203602

Hoppas att det är något nytt för dig.
Hälsningar
Christina
  SVAR 2011-07-30 21:27

  >  Bengt! Jag har uppgifter om både din släkting Carolina Brockhaus och hennes man Carl Hammarlund om din fråga fortfarande är aktuell (det var ju ett par år sedan den ställdes). Hör av dig så lägger jag ut det jag vet.

Tack Christina,
Uppgifterna om Carolina i Danmark var helt nytt för mig.
Artiklarna om Carl Hammarlund har jag sett tidigare. dock inte Norra Skåne och Wenersborg. Verkar att ha varit vekligt uppseendeväckande, kanske beroende på att brodern Emil var känd som bl.a riksdagsman och mycket engagerat i lärarkåren.
jag skulle vilja veta
1/ När och var Carolina dog
2/ Var Carl blev begravd

  SVAR 2020-01-25 00:22

Hej jag har ingen anknytning till släkten men har försökt kartlägga den mystiska Carolinas spår. Det finns en uppgift om att hon inte dog 1896 utan dök upp hemma hos sin familj i Stattena, Helsingborg 1898. Problemet är väl att hon bytte namn som andra byter kläder.

Källan är Kungliga Biblioteket Korrenspondenten 1898 Helsingborg
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies