genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Bengtsson, Johanna Pernilla, Eksjö, 18912006-02-18 16:42

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=2297
 

Söker efter denna Johanna Pernilla Bengtsson och hennes föräldrar, har bara Eksjö och ingen församling att gå efter.
  SVAR

Tittade i folkräkningen 1900 men den enda Johanna Pernilla, född 1891, jag hittade föddes i Bergunda, Kronobergs län. Det står inget om Eksjö. Hon var fosterdotter till Banvaktare Magnus Månsson Dart, f. 1834 och Ingrid Kajsa Nilsdotter, f. 1844, bägge födda i Skatelöv Kronobergs län. Om personen Namn: Johanna Pernilla Bengtsdotter Hemförsamling: Öja Hemort: Gemla Jernvägsstation Kontrakt: Kinnevald Län: Kronoberg Födelseår: 1891 Födelseförsamling: Bergunda Kronobergs län Civilstånd: Ogift (O) Kön: Kvinna Familjest: fosterdotter Famstkod: Barn (B)
  SVAR

Hittade henne på dödskivan också, men det står inget om Eksjö där heller: 18910812-4307 Lundström, Johanna Pernilla Hårds v 12B 213 67 Malmö (Boendeadress 1 nov 1970) Död 23/12 1973. Kyrkobokförd (1969) i Västra Skrävlinge, Malmö kn (Malmöhus län, Skåne). Mantalsskriven (1969) på samma ort. Född 12/8 1891 i Bergunda (Kronobergs län, Småland). Änka (27/11 1946).
  SVAR

Tack så hjärtligt för upplysningen Det var den Johanna som jag sökte jag hade fel om eksjö, jag ser det på det andra svaret då hon bodde på Hårds väg. Berit
  SVAR

Tittade i SCB-utdraget födda i Bergunda 1891, och där står att Johanna Pernilla var 6te barnet till banvakt Bengt Jansson (ev. Jonsson) och Kristina Johansdotter, Alegatan, Bergunda. Bengt var 50 år gammal och Kristina 32. De hade varit gifta drygt 10 år. Det är lite underligt att det står att hon var 6te barnet, för jag tror att det här är hennes föräldrar och eventuellt syskon ur folkräkningen 1890, och de är 10 stycken: Jonsson, Bengt 1841 Far, banvakt, född i Loshult, Kristianstad län Jonasdotter, Kristina 1858 Mor, född i Bergunda, Kronobergs län (Barn), Elias 1867 Barn, född i Berg, Kronobergs län (Barn), Sven Kristian 1873 Barn, född i Bergunda, Kronobergs län (Barn), Hilda 1875 Barn, född i Bergunda, Kronobergs län (Barn), Bengt Teodor 1876 Barn, född i Bergunda, Kronobergs län (Barn), Nils August Vilhelm 1879 Barn, född i Bergunda, Kronobergs län (Barn), Emanuel Ansqarius 1882 Barn, född i Bergunda, Kronobergs län (Barn), Elna Karolina 1884 Barn, född i Bergunda, Kronobergs län (Barn), Olof Oskar 1885 Barn, född i Bergunda, Kronobergs län (Barn), Axel Ludvig 1887 Barn, född i Bergunda, Kronobergs län (Barn), Karl Algot 1889 Barn, född i Bergunda, Kronobergs län
  SVAR

Jo, det var rätt familj. Hittade dem i Bergunda husförhörslängd AI:15, 1891-1895.

Bilden är från GenlineKlicka för en större bild

GID_818.28.27000.jpg
  SVAR

De yngre barnen (Olof Oskar, Axel Ludvig, Karl Algot, Johanna Pernilla och Emilia Elemina Benette) var alla utplacerade som fosterbarn 1900 (enligt folkräkningen). De äldre barnen var gamla nog att arbeta som pigor och drängar. Hittar inte föräldrarna i folkräkningen, så det är möjligt att bägge avlidit mellan 1895 och 1900.
  SVAR

Tack för upplysningarna om Johanna, det var väldigt omtumlande, men jag blev väldigt glad då det är min mormor. Nu undrar jag, då jag inte har någon möjlighet att själv ta mig till Småland och forska vidare och även i Västergötland där min morfar Gunnar Adolf Lundström kommer från. Finns det möjligen CD skivor eller något dylikt att inhandla som t ex när personer är födda och förteckningar över döda personer i Sverige eller i olika landskap? Jag är nybörjare. Med vänliga hälsningar Berit
  SVAR

Berit, Kronobergs Genealogiska Förening har gett ut en CD-skiva med avskrifter ur födda, vigda och döda. Annars rekommenderas ett abonnemang på Genline eller besök på landsarkiven i Göteborg (för V-götland), Vadstena (för Småland) eller Lund (för Skåne). Via ditt lokala bibliotek kan du också låna mikrokort för att läsa kyrkböcker. Du hittar internetadresser till dessa genom att söka på Google. Lycka till!
  SVAR

Det finns en hel del olika CD-skivor, men alla täcker kanske inte det man vill forska på. Titta i Rötters bokhandel på http://www.genealogi.se/ Där hittar du en hel del av vad som finns. Sedan finns det naturligtvis också CD-skivor utgivna av de lokala släktforskarföreningarna. Bl.a. har Kronobergs Genealogiska Förening en CD över födda/vigda/döda i Kronobergs län. För att kunna köpa den så måste man dock vara medlem i föreningen. Se mer information på http://www.genealogi.se/kgf/cd_databas/hem.htm Istället för att resa till Småland och Västergötland, kanske du kan överväga ett abonnemang på Genline (http://www.genline.se)? Det finns flera olika alternativ att välja mellan, och de har ofta specialerbjudanden. Det finns en hel del andra resurser på internet, men jag känner inte själv till alla. Kanske någon annan har ytterligare tips?
  SVAR

Tack för tipset. Nu har jag fått lite att jobba med och det med biblioteket var ju bra . Jag har biblioteket nästan som granne och då startar jag med att gå dit. Med vänliga hälsningar Berit
  SVAR

Tack för tipsen. Jag har nu fått bra med tips som jag skall jobba med bl.a. att jag kan gå till biblioteket av Webmaster och då jag bor nästan granne med vårt bibliotek börjar jag väl där. Där finner jag kanske lite böcker om hur jag kan gå till väga som nybörjare för det behövs nog. Tack för all vänlighet. vänliga hälsningar Berit
  SVAR

Har du tur så har biblioteket även Genline-abonnemang. Du kan ju alltid fråga.
  SVAR

Hej och tack. Jag har varit inne på bibliotekets hemsida och sett att dom har så man kan mot en avgift på 20 kr. låna microkort och om jag inte missminner mig så stod där att dom har abonnemang på genline och det kommer jag att prova. Kronobergs Genealogiska Förening säljer endast CD till medlemmar. Jag har funnit en förening i min hembygd som jag tror passar mig bättre. Tack än en gång för Du har givit mig en puff framåt.Vänliga hälsningar Berit
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL
© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies