genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Andersson, Maria Bernhardina, Malmö Karoli, född 1866-12-082010-10-25 23:13

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=23098
2010-10-25 15:37 

Min farmors mor hette Maria Bernhardina Andersson. Hon var född 1866-12-08 i Malmö Karoli av Anna Nilsson (född 1845-02-10) som då var 21 år.
Fadern är okänd.
Tyvärr är det ingen som vet vem det var,  men min farmor har berättat att han hette Bernhard i förnamn eller Bernhardsson i efternamn. Vidare var han som man sa på den tiden en “fin” man som arbetade vid järnvägen. Han ska tydligen ha betalat för sitt barn.
Maria jobbade som piga hos Borgmästare Göran Wilhelm Skytte på 1890-talet innan hon gifte sig med Anders Mander 1898. Anders var då nyligen hemkommen efter många år i Amerika.

Är det någom som kan hjälpa mig?
  SVAR 2010-10-25 23:13

Hej Roger! 

Det ar oftast valdigt svart att faststalla en fader som ar "ovillig" fran den tiden. Och horsagen ar horsagen och forblir ofta det. Om Maria B Andersson hette sa innan hon gifte sig sa verkar det som om hon var dotter till en Anders...men detta endast om Anna inte hette det som ogift saklart. Men det vet du antar jag? Om det star i hennes fodelse att hon var fodd av ogift moder, oakta, och inte fader ar namnd eller om inga dopvittnen kan ge en ledtrad ja da ar det ganska svart att harleda ett rykte. Sa, mitt rad ar att forsoka se vad som finns i de hfl som finns runt henne och hennes uppvaxt, mojligen nan som bor i narheten? Men aven om sa ar fallet sa kan du inte vara saker om det inte finns nagon som officiellt tagit pa sig uppgiften som fader. Och sa bor det kanske forbli? Min erfararenhet sager att det ar sallan det var "nan fin" man som var fadern men snarare att det var stundens (periodens) ingivelse som skapade fadern...om man nu kan saga sa? ;-)

Inte for att jag vill foringa faderskap men de ar de enda som ej gar att med sakerhet sakerstalla (utan erkannande och dna). En moder ar en moder. Men en fader kan kan vara vem som helst...?

Susanna

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies