genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Karlsson, Anders Edvin, Årstad (N), född 18922010-10-14 12:17

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=22695
2010-10-10 14:07 

Jag önskar hjälp med att finna denne Anders Edvin i USA. Jag har troligen hittat honom på passagerarlistan för Drottningholm (bild) till NewYork 1923-09-01 men anar att handskrivna uppgifter har något att betyda. Han är född 1892-09-03 i Årstad och kan mycket väl ha befunnit sig i närbelägna Vinberg vid emigationen. Hur kan man annars gå vidare med ett så vanligt namn? Tacksam för alla uppgifter och tips.


Klicka för en större bild

2010-10-10_Anders_Edv_Karlsson.JPG
  SVAR 2010-10-10 17:18

Anders Edvin Karlsson från Årstad kommer till New York den 1 sept 1923 med fartyget Drottningholm från Göteborg.Han kommer ifrån Visberg och har sin bror Johan Karlsson på Nygatan 31 i Sundsvall. Biljetten 40 dollar är betald av brodern och han har sin bror August Karlsson på 3226 Osgood St Chicago Illinois
  SVAR 2010-10-10 21:01

Tack Kerstin för dina uppgifter. Men jag är lite osäker på om det är rätt man. Om du har uppgift om Årstad är det väl ingen tvekan men jag kan inte finna någon broder August i hfl Årstad. Enda syskonen är Anders Edvin och Karl Johan, f. 18951117 i Årstad. Går det att hitta denne August i Chicago för att få data om honom och kanske Anders Edvin också. August kan ju vara släkt på annat vis.
Tyvärr går det inte f.n. att kolla Johan i Sundsvall. Jag har inga andra tecken på att min Johan skulle ha varit där. Broder Karl Johan dog i Falkenberg 1975.
Slutligen: Har du någon gissning om vad som kan ha hänt 1941-09-05 då tydligen en anteckning gjorts i passagerlistan, alltså 18 år efteråt? Värvning till soldat?
  SVAR 2010-10-11 05:05

Om du bläddrar i passagerarlistan så ser du att han är född i Årstad.Han är enligt SCB född där den 3 sept 1892  som son till Karl-Johan Johansson och Elemina Josefina Magnusdotter. Han är deras andra barn
  SVAR 2010-10-13 23:18

Karlsson ar pa rad 23 och pa sida 2 av samma manifest kan man lasa att han skall till uncle Frank Johnson, i Chicago. Inte en bror alltsa. Nu har du battre tur att hitta honom i Chicago kanske?

Susanna
  SVAR 2010-10-14 12:17

Tack Kerstin och Susanna!
Beklagar att jag syndat och svarat på fel ställe i måndags (11/10) så det kom aldrig in i Forum. Och jag kollade aldrig upp mitt inlägg..  Inte underligt att jag inte fått svar! Jag skrev då:

Då är det klarlagt så långt och man kan kanske anta att han kan finnas i Illinois. Jag sökte på Ancestry i 1930 års census men får över 1000 träffar och jag ser inga möjligheter att sortera. Jag ser att det finns en högre grad av medlemskap, World de luxe, som kanske ger bättre möjligheter? Kan du möjligen finna ut vart han tog vägen, hur det gick för honom, om han blev kvar i USA och dog där etc.
--------------------
Det är nog så att jag inte själv klarar detta så jag är tacksam för all hjälp att reda ut vad det blev av honom (och kanske onkeln men det är inte så viktigt). Jag har själv mycket få släktingar i USA men hjälper i detta fall en bekant äldre dam så ett utökat medlemskap i Ancestry är knappast motiverat.  Jag kan t.ex. inte få fram sidan 2 av passagerarlistan. Tack Susanna för den!

Hälsn/Ove

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies