genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Dahlqvist, Ola, Usa, levde tidigt 1900-tal2010-07-08 19:48

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=20906
2010-07-04 17:15 

Försöker ännu en gång att hitta Ola, född Nilsson 1877-03-07 Harlösa sn, Hjularöd, Skåne län. !904 stod han som Ola Dahlqvist, dragon och stamanställd och överförd till obefintligt reg. Kvar där till 1934. Sen struken.
I Ellis Island passagerarlista reser han från Liverpool till New York den 27 maj 1901 och skall tydligen vidare till Bens.? i Miss-? eller Minn-? . Han har endast ett par dollar på fickan och reser ensam. Skulle varit så fantastiskt att få veta något om honom.
Vänl. Lena.
  SVAR 2010-07-05 19:17

Hej Lena,

Kan du beratta vad som framkom forra gangen da du sokte honom? Och kan du saga om han var ogift (han var det enl. 1900 folkrakning)? Jag kan inte tyda vad son star pa hans manifest den 27 maj 1901 annat an att han hade endast 2 dollar och han skulle till Benson i Minnesota. Vem han skall till ar valdigt otydligt. Vet du om han hade nagon slakting som utvandrat dit tidigare eller granne? Nu tror jag det var svart att ta sig till Minnesota pa de pengarna sa kanske hamnade han nagon annanstans. Han finns ej med i WW1 draft (som han borde) med nagot lampligt namn. Han kan ha anvant bade Nelson och Dahlquist. Det finns en Olaf Nelson i Wyoming fodd samma dag och ar, men han har en hustru i hemlandet.

Susanna
  SVAR 2010-07-05 22:49

Hej igen Susanna,
Kanske står det att han skall till Oscar? Transvall? Det är ingen granne eller släkting vad jag kan få fram. Har det med en kyrka att göra? Hans far dog 1888. Ola fick en bibel till sin konfirmation av sin församling, bibeln åkte han ifrån. Den har jag kvar. Han var inte gift vad jag fått fram. Min mormor, Olas syster, trodde att han blev skjuten och rånad för han kom med lön till järnvägsbyggarna. Men hon ville aldrig prata om honom. Hon tyckte att det var hemskt att han rest, tydligen utan att meddela någon. Och hur hade han råd. Han var en vanlig dräng och f.d. dragon.
Soliga hälsningar Lena.
  SVAR 2010-07-06 21:33

Hej Lena,

jag det hjalper inte mycket med horsagen. Om din mormor tror han blev skjuten sa matte hon ha vetat att han levde nagonstans, att han arbetade med detta, det var nog inget hon bara hittade pa. Tyvarr sa har hon val inte sparat nagot at eftervarlden om honom om de nu var ledsna pa honom. Det hande ofta tyvarr. Att det hade med kyrka att gora? Ja, det ar svart att veta det med. Manga var de som akte over for att utova religios frihet, men knappast i detta fall. Han var nog helt enkelt inte sarskilt troende om han lamnade sin bibel. Han kom nog over snarare for att fa ett battre liv som fd dragon och drang. Att han hade rad visade sig ju vara osant, han var utfattig da han kom fram och om ingen forsorjde honom da han kom over eller skickade pengar sa hade han det nog inte sa latt fran borjan. Jag kan inte tyda vem han uppger som sponsor, men jag skall forsoka bearbeta bilden lite sa kanske det kan ge nagot.

Susanna

  SVAR 2010-07-07 09:04

Hej Susanna,
 - så rar du verkar. Det är nog precis som du skriver, det känns så rätt. Det där namnet har jag vänt och vridit på. Det närmsta (tror jag) är sr. Oscar Fransvalld. Jag har aldrig träffat på det namnet i någon av socknarna i Skåne och jag har varit i många socknar under tio års tid. Vill du försöka tyda det är jag tacksam annars får Ola Nilsson/Dahlqvist läggas på is några år igen.
Kommer du eller någon annan på något senare är min e-post bosselena@3mail.se
Stort tack, Lena.
  SVAR 2010-07-08 18:02

Hej! 

Jag kan inte ser mer an Oscar, men det har inte gett nat gott resultat. Han kan ju ha traffat honom precis varsomhelst. Han matte ha gatt under namnet Nilsson, det ar det troliga, det finns ingen lamplig Dahlquist efter att han anlander. Kanske avled han innan 1910 och da ar det nastan hopplost att veta var. Har du skaffat fram hans mors bouppteckning? Beroende pa nar hon dog kan han vara antecknad dar. Eller hans systers? Hon kanske visste mer an vad som framkom?

Susanna
  SVAR 2010-07-08 19:48

Tack Susanna,
 - kanske kommer det fram något om Ola när man minst anar det.
Häls. Lena.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies