genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Olsdotter, Assarina, Höja, 18042006-01-11 00:37

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=1815
 

Hej! Min ana Assarina var född 1804-11-11 i Höja. D.1881-05-21 i Hålebäcksröd, Hjärnarp. Är det någon som vet vem hennes föräldrar var och ev syskon. Jag har försökt hitta henne men inte lyckats, hoppas på tur att någon här kan hjälpa mig. MVH Elisabeth Nyman
  SVAR

Hon föddes nog inte i Höja. Enligt Höja födelsebok föddes det inget barn den 11 november, och det föddes ingen Assarina alls där 1804. Har du följt henne bakåt i husförhörslängderna för att försöka hitta var hon bodde innan hon kom till Hjärnarp?
  SVAR

Hej Carin! Tack för ditt svar.Hon vigdes 18280104 i Hjärnarp C:2 s.427 med Anders Torbjörnsson f.18030628 i Hålebäcksröd och tillsammans får dom 5 barn, vad jag kan komma ihåg så stod det i vigselboken att hon kom från Höja. Jag har försökt i olika omgångar att försöka hitta henne men utan resultat.
  SVAR

Såvitt jag kan se i vigselboken står att både Anders och Assarina bodde i Tiarp. Hittar dock ingen Assarina i födelseboken 1804. Tydligen flyttade de runt en hel del, men jag hittade familjen i Hjärnarps husförhörslängd 1826-1831, sidan 136. Där står att Assarina föddes i Höija 12/10 1804, men där finns hon ju inte med i födelseboken. Hon och Anders verkade inte ha bott tillsammans i början av äktenskapet, för han står som flyttad till både Hålebäcksröd, Hasslöv och Lerbäckshult, men hon finns inte med där.
  SVAR

Hej igen Carin! Ja, det verkar vara en svårknäckt nöt det här. Vet inte riktigt hur jag ska gå vidare. Har du något råd att ge mig? Tack än en gång. MVH Elisabeth
  SVAR

Hon är inte alltför lätt att hitta i husförhörslängderna, men mitt förslag är att du gör ett försök att hitta henne där, och följa henne bakåt för att se varifrån hon kommer. Kanske står det då någonstans rätt födelseförsamling på henne.
  SVAR

Okey, får försöka med det och hoppas på det bästa, annars finns det väl inte så mycket att göra.
  SVAR

Hej Jag har hittat henne i husförhöret för 1813-1815 i Höja församling, Mardal sid 71 tillsammans med sin familj. Där står det att hon och hennes syskon + fadern är födda i Höja och modern i Strövelstorp. Asserina är född 1804 18/10. Varför hon inte finns med i födelselängden vet jag inte. MVH Zenita
  SVAR

Om jag läst rätt så var fadern avskedade husaren Ola Dombrovsk˙ (eller Dambrovskij/Dombrovskij), född i Höja 14/2 1777 och modern Anna Bengtsdotter, född i Strövelstorp 9/6 1781. De hade barnen: Assarina, född 18/10 1804 i Höja Bengt, född 12/2 1808 i Höja Nils, född 4/11 1810 i Höja Elna, född 10/10 1813 i Höja Bengta, född 9/2 1817 i Höja Johanna, född 1820 Assarina flyttade till Ausås 1819.
  SVAR

Den Ola som föddes i Höja 14/2 1777 var son till Asser Wasserman och Ellna Nilsdotter, Skörpinge. Enligt Strövelstorps födelsebok föddes inget barn där den 9/6 1781. Däremot föddes en Anna den 24/5 (döpt 27/5), dotter till Bengt Ekman och Elna Lars Bergrens dotter (jo, det står så vad jag kan se).
  SVAR

Jag har forskat en del på den släkten och jag har inte heller funnit Anna i födelseboken. Men hon gifter sej med Anders Torbjörnsson och flyttar till Utvälinge, liksom hennes föräldrar och en del syskon. 3 barn Petronella, Anna o Nils föds i Utvälinge. Carins uppgifter om släkten Ola Dombrowsky och Assar Wasserman är riktiga. Assar Wasserman var ryttare i Skörpinge, Höja, där jag hittat 8 barn till honom. Ola Assarsson Dombrowsky var husar i Mardal, Höja. 7 Barn.
  SVAR

Hej! Många tusen tack till er alla som har svarat, vad glad jag blir. Äntligen är gåtan löst, vilken tur att jag hittade denna sidan och att ni alla varit så hjälpsamma, nu har jag något jag kan forska vidare på. Förresten Carin vad lustigt att det står Elna Lars Berggrens dotter!!! Snurrig präst kanske :)) MVH Elisabeth
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies