genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016], Utvandring till, Danmark, 1860-talet2010-01-04 17:24

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=17143
2010-01-02 19:06 

Vilka danska hemsidor finns det för att söka anhöriga som utvandrade till Danmark i slutet av 1800-talet?
  SVAR 2010-01-02 19:55

Hej !
gå in under ddss.nu vidare länkar vidare Norden vidare dansk demografisk databas.

Lycka till säger Birgitta
  SVAR 2010-01-02 23:12

Hej,
På Københavns Stadsarkiv er man i færd med at indskanne Politiets Registerblade. Disse registerblade er en fortegnelse over samtlige beboere i København, fra o. 1890 til begyndelsen af 1920"erne. Der er bare så mange svenske i København i disse år!
Man kan tilmelde sig Stadsarkivets Nyhedsbrev på lajoer@kff.kk.dk  
Det er gratis.
Jeg skal iøvrigt nok gøre opmærksom på, når det bliver muligt at søge i registerbladene.
Et rigtig Godt Nytår til alle på Scangen.
Venlig hilsen
Gudrun

  SVAR 2010-01-03 07:10

Hej!

Adressen till danska demografiska databasen: ddd.dda.dk

Man hittar folkräkningar (= folketaellinger),
utvandrade via Köpenhamn fram till 1906,
invandrade: beviljade upphållstillstånd (i Köpenhamn och på Lolland, tyvärr inte för andra delar av Danmark) och beviljade ansökningar om danskt medborgarskap.

Man kan registrera sig på arkivalieronline.dk och få tillgång till kyrkoböckerna (gratis). Danska kyrkoböcker är inte upplagda på samma vis som svenska.  De registrerar födsel/konfirmation/vigsel/död. De äldre kyrkoböckerna innehåller ankomstlistor och avgångslistor. Den viktigaste källan för att finna folk är folkräkningarna.

För Köpenhamn finns de sk dödebladene 1893-1923 på fogsgaard.org. Det är polisens registerblad som plockades ur registret när någon dog. En privatperson har gjort databasen. En fantastisk hemsida som innehåller mycket mer.

När Politiets Registerblade för Köpenhamn blir färdigskannade blir de en fantastisk källa för svenska släktforskare som söker släktingar i Köpenhamn.

Jag vill också passa på att nämna Frederiksbergs stadsarkiv, om man träffar på en släkting på Frederiksberg. Personalen på stadsarkivet  är väldigt hjälpsam.
Eva M
  SVAR 2010-01-03 11:17

    På Frederiksberg hovedbibliotek, ikke langt fra Frederiksberg stadsarkiv, findes en af Danmarks største samlinger af slægtstavler og slægtsbøger. De er ganske vist ikke til udlån.
For at se hvad der findes kan man søge på slægtstavler og et navn på:  http://fkb.dk/adresser_og_aabningstider/hovedbiblioteket
Venlig hilsen
Gudrun
  SVAR 2010-01-04 17:24

Tack alla ni hjälpsamma och vänliga människor!
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies