genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Schrevelius, Christina Elisabeth (Stina Lisa), Perstorp, född 1770-04-032009-12-23 14:14

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=16953
2009-12-16 13:55 

Hej!

Vore mycket tacksam för hjälp att hitta föräldrarna till Christina Elisabeth "Stina Lisa" Schrevelius. Enligt husförhörslängderna i Vedby, där hon senare bor, är hon född 1770-04-03 i Perstorp och död 1849 i Vedby.

Det jag vet om henne är att hon föder en oäkta son i Perstorps hus 1805-07-05 kallad Magnus. Hon gifter sig också i Perstorp 1806-12-27 med husar Jöns Duktig och flyttar till Vedby.

Jag använder AD-online för att titta i kyrkböcker och här finns inte födelseboken för Perstorp 1770.

Snälla kan någon hjälpa mig är jag för evigt tacksam.
Väntar hoppfullt på svar.
Varma hälsningar Camilla
  SVAR 2009-12-16 14:33

Jag har tidigare gissat att det är gördelmakaren Magnus Schrevelius som är fadern, eftersom barnet döps till Magnus. En fadder 1805 är Knut Schrevelius, vilket borde vara en bror till Stina Lisa. Vet du vem hans far är?

En Stina Lisa Schrevelius, kanske samma!?, har oäkta barnet Lars Peter 1791 17/10 i Hilleshög, Härslöv. Fadder är pigan Greta Schrevelius. Vem är pigan?

PS Det är en lucka kring 1770 i Perstorps kyrkböcker, så det hjälper inte att kolla i Genline eller SVAR.

  SVAR 2009-12-17 22:35

Tack Anders för din information, oäkta barnet Lars Peter visste jag inte om sedan tidigare. Försökte följa henne och hennes son men det enda jag hittar är en anteckning i utflyttningslängden för Härslöv, där jag tolkar det som att hon flyttar till Landskrona. Kan inte läsa exakt vad det står, så jag bifogar texten om någon annan kan läsa det.
Tittade igenom husförhörslängden i Landskrona stadsförsamling för 1793 men hittar inte henne där. Eftersom hennes son inte är nämnd vid flyttningen kollade jag om han var död men jag hittade inget i dödboken för 1791-1793 heller.

Problemet är att det finns TRE Stina Lisa födda i Perstorp och det kan vara vilken av dem.
Min första gissning var också att Magnus var fadern men efter ytterligare kontroll i mitt släktträd är jag inte längre så säker.
Att Knut är fadder vid födseln av Lars Peter hjälper inte till vid uteslutningsmetoden eftersom två av de tre Stina Lisorna har en broder som heter Knut.

De tre kandidaterna är:
1. Christina Elisabeth född 1771 i Perstorp av Jeppa Schrevelius född 1738 (möjligen kallad Stina Lisa)
2. Stina Lisa född 1775 i Perstorp av Johannes Schrevelius född 1736 (har en bror Knut född 1769)
3. Stina Lisa född 1775 i Perstorp av Magnus Schrevelius född 1731 (har en bror Knut född 1773)

Alla tre ovanstående fäder härstammar från Jöns Schrevelius i Perstorp född 1699 och är alltså bröder. Uppgifterna har jag fått av en släkting.

Jag vet inte hur jag ska komma vidare för att få fram bevis om vilken fader som är Christina Elisabeths. Har ni några tips, tas de tacksamt emot.

Varma hälsningar Camilla

Klicka för en större bild

2009-12-17_christina-elisabeth-schrevelius-flytt-1793-haersloev-landskrona.jpg
  SVAR 2009-12-18 09:43

"ärlig, ej förlofvad" står det plus något med "fastelags ?" men det är knappast viktigt.

Jag ställer mig undrande till dina tre kandidater. Har sett dem från samma källa som du, men det finns ju ingen födelsebok i Perstorp 1767-1783, så varifrån kommer uppgifterna om dessa? Är det inte samma Stina Lisa, som din släkting lagt in på alla bröderna? Eller finns det bouppteckningar kanske från bröderna som visar att de alla har döttrar med namnet?
  SVAR 2009-12-23 14:14

Hej igen Anders och tack för din tolkning av flyttnotisen.

Efter ytterligare undersökning kan jag nu avskriva Johannes Schrevelius dotter som kandidat eftersom hon inte är född i Perstorp utan i Simrishamn 1775-01-01 och döpt till Stina Lisa och inte Christina Elisabeth.

Den enda bouppteckning som jag känner till är den efter Jeppa Schrevelius hustru Helena Maria Tyrell gjord 1790. Möjligen nämns deras barn där, men jag vet inte eftersom jag inte har läst den.

Uppgifterna om barnens födelsedata kommer från släktfoskning gjord av Claes Schrewelius farbror, som jag förstått det. Jag har dock inga dokument som bekräftar dessa uppgifter, jag har själv hämtat dem från Rötters Anbytarforum där släkten Schrewelius har diskuterats.

Det kan mycket väl tänkas att flera av bröderna döpte sina döttrar till Stina Lisa för att hedra sin systers minne, då Stina Lisa (gift Kamph) blev knivmördad av sin man 1762.

Önskar dig en God Jul!
Hälsningar Camilla
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies