genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Persdotter, Maria, Östraby (Hörby), född 17902009-12-04 09:52

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=16789
2009-12-04 09:52 

Nyfött hittebarn på landsvägen vid Östraby by den 3 juli 1790

I går hittade jag ett mycket intressant fall i födelseboken från Östraby, den 3 juli 1790 då man har antecknat vid dopet av Maria Persdotter att hon hittats som nyfött hittebarn på landsvägen vid Östraby by. Hon hade som faddrar åbon på Östraby nr 1 Hans Jöns och hans hustru Bolla.
Maria har jag sedan hittat i Tolånga den 17/11 1813 då hon är gift med Carabinieren Ola Håkansson och döper sitt första barn Kjersti. Sedan får hon ytterligare 8 barn och försvinner för mig tillsammas med sin familj 1830 från Farbored i Västerstad till annat ställe. Några av hennes barn har jag kunnat följa.

Det jag undrar är om man inte skulle kunna hitta hennes mor genom tingshandlingarna? När Maria hittades var hon nyfödd så modern bör inte ha varit långt därifrån. Även om Maria föddes i lönndom bör hennes mor kunnat ha hittats genom provmjölkning, "gåsagång". Hennes brott bör ha betraktats som allvarlligt, eftersom det var snudd på "barnamord". Maria måste i sin tur ha tagits om hand av en kvinna som nyligen fött och fortfarande hade mjölk. Sedan är det frågan om vad som hände med Maria efter spädbarnsåldern. Blev hon bortauktionerad eller adopterad? Jag var inne på Östrabys husförhörslängder, men hittade henne inte. Flera av dessa gamla böcker är i dåligt skick.

Tacksam för information och alla idéer.

Hälsningar
Sven-Olle Olsson

PS Jag lägger ut förfrågan på Scangen så får vi se vad som kommer in.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies