genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Larsson, Axel Edvard, Hylteberga,skurup, utvandr. omkr 19062009-12-01 02:42

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=16407
2009-11-05 20:15 

Axel Edvard Larsson född 9/7 1889 i Västra Vemmenhög. Flyttade omkr, 1906 till Hylteberga nr 13. Emigrerade därefter till N.Amerika, troligtvis från Malmö.
Finns det sökbart (svenskt) material i form av skeppslistor eller liknande?
(det är, för en oinvigd, en djungel av formulär på de amerikanska sidorna)

Hälsningar
Anders A
  SVAR 2009-11-05 20:39

Hej Anders! 

Inte direkt, Emigrant cd"s och  www.emiweb.se pa svenska. Du kan kolla ancestry.se med men om du inte har abonnemang sa ser du inte sa mycket.

Vet du om han hade syskon som emigrerade? Andra slaktingar? Och vad hette hans foraldrar? Allt detta hjalper da man letar i "djungeln". Jag ser flera som kan vara han men vill veta mer innan jag kan saga att jag fann honom sakert.

Susanna

  SVAR 2009-11-05 21:50

Hej! Jag hittade honom i inskrivningslistor till 1:a världskriget. Bifogas. Har han en bror som heter Arvid Larsson?
MVH
Lena
  SVAR 2009-11-05 23:31

Hej Lena!

Tyvärr - han hade däremot en bror som hette Nils Emil !

Men tack skall du ha !

Hälsningar
Anders
  SVAR 2009-11-06 05:57

Hej Anders!

Jag trodde jag svarade pa ditt inlagg men det kom tydligen inte in. Han verkar finnas med i WW1 som beskrivs ovan.
Det finns inga "bra" kallor pa svenska, emigranten, och emiweb.se samt ancestry.se om du har abonnemang eller betalar for for cd"n (Emigrantskivan). Vi kan sakert hjalpa dig lite om du hjalper oss. Jag fann ett par tankbara Axel Edvard i USA, men det skulle hjalpa om du visste om en del av hans slaktingar utvandrade, tyvarr ar hans namn sa vanligt att det kan bli svart att identifiera honom utan mer information. Inresehandlingar visar ofta vart de skall ta sig och vem som betalat resan, sa om du vet om nagon i hans narhet som utvandrade kan det hjalpa mycket.

Detta ar den Axel Larson som finns i WW1 draften 1918; och som kan vara din Axel Edward.

World War I Draft Registration Cards, 1917-1918
about Axel Larson
Name: Axel Larson
County: St Louis
State: Minnesota
Birthplace: Sweden
Birth Date: 9 Jul 1889
Race: White
FHL Roll Number: 1675891
DraftBoard: 6

Susanna
  SVAR 2009-11-06 10:38

Hej Susanna, du är fantastisk!  -  hur skulle forskarna på Efterlysningsforum klarat sig utan din hjälp!?  Jag tror du har hittat rätt person - möjligheten att det fötts ytterligare någon Axel Larsson på detta datum måste väl vara liten? Axels Larssons föräldrar var:
Lars Andersson f.18/8 1865 i Västra Vemmenhög, Bengta Nilsdotter f.27/6 1857 i V. Nöbbelöv, Malmöhus län. Inga släktingar som emigrerat (vad jag vet). Jag borde kunnat hitta lite mer uppg. på Landsarkivet betr, Axel L., om han ex.vis var gift när han for. Du skall ha stort tack !               PS     Bor du fortfarande i New Mexico?
Hälsningar
Anders
  SVAR 2009-11-06 15:21

Hej Anders! 

Det ar alldeles sakert han, finner ingen annan som passar. Jag skall se vad jag kan leta upp under dagen, har ett lakarbesok snart (efterdyningar av svininfluensan) att ga till men skall ta tag i Axel da jag kommer hem igen. Du har inte nan av foraldrarnas bou, som kan ge ledtradar om var han fanns da de avled? De kan vara anvandbara, men bestall inget forran vi vet om vi kan folja Axel, vilket jag tror att vi kan. Samma sak gallande om han var gift eller ej, kolla inget forran vi behover det.

Joda, bor fortfarande i NM, Land of Enchantment.

Hors snart!

Susanna
  SVAR 2009-11-07 15:31

Hej Anders! 
Ursakta drojsmalet. Jag har ej funnit hans utresa an, men det verkar som om han kom runt 1909. Likasa ar han inte sa latt att finna i andra dokument, det finns sa MANGA Axel Larson (E) som ar sa nara honom i alder. Hursomhelst, enligt WW1 1917, arbetade han i Stuntz, och arbetade for "the city of Hibbing". Den lilla stan ligger i St. Louis County i Minnesota och dar hittar jag en Axel Larson som lever och arbetar (fortfarande for staden) i 1920 census. Hans alder ar felraknad i index, finner sa en Axel som 1930 forfarande bor dar, gift nu med en Sigrid och har barn. Jag tror att det ar han da hans immigrationsuppgifter stammer med din Axel och den Axel som bodde dar 1920. Sigrid kom in 1920. Skall leta upp detta par och se om jag kan sakra dem.

Susanna
  SVAR 2009-11-07 19:57

Susanna!
Det borde kunna stämma, han var då ca 20 år när han reste ut. Slog på Emigranten Populär, där fnns en Axel E. Larsson reg med födelseåret 1889, men jag får naturligtvis inte fram mer data på honom.  Kollade också i Sveriges dödbok 1947-2003, men det ser inte ut som att han återvänt till Sverige.

Hälsn.
Anders
  SVAR 2009-11-09 03:45

Hej Anders! 

Tyvarr tar det lite tid. Han har flera namne som kommer in ungefar samma "tid". De ar alla sa nara i fodelsear och invandringsar och det gor det hela komplicerat. Den man jag fann i WW1 draften ar han, den saken ar saker, sen sa finns han i Stuntz ett tag, men jag ar ej saker pa att mannen som lever dar med famij 1930, ar han langre tyvarr. Det far ta lite tid. Jag vill inte lura dig att tro nat, inte om jag ar osaker. Det finns en som kan vara han, avliden i St. Louis (county), MN 1931, men det ar alldeles for osakert for att jag skall kunna saga att det ar han. Tyvarr ar det sa ibland att det finns flera som kan vara den "ratte" och da ar det inte latt att kopa ett antal dodscertifikat for att hitta vem som ar vem, det behovs mer an sa. Min magkansla ar ej god betraffande den i 1930 census i Stuntz, Hibbing, det finns fler som kan vara han, tyvarr. Ska se om jag kan hitta andra vagar att ga.

Susanna
  SVAR 2009-12-01 02:42

Hej Anders,

Jag har inte glomt bort dig - jo lite. ;-/ Skriv till mig sa ska jag ge dig vad jag hittat och sa far vi se om vi kan ga vidare pa det sparet? saauerbach@msn.com

Mvh, Susanna
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies