genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Hansson, Troed, Välinge, 17502005-11-22 22:56

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=1583
 

Söker efter födelseuppgifter på Troed Hansson som ska vara född ca 1750 i Välinge. Han var vigd med Sissa Bengtsdotter (f.ca.1751) och dog 1812-05-05 i Fulhult, Välinge (då 62 år). Om någon vet något om Sissa som troligen också är född i Välinge så är det också välkommet.
  SVAR

Hej Simon! När man kollar på barnen till Troed Hansson och Sissa Bengtsdotter så ser man många potentiella släktingar bland faddrarna. När det gäller Sissa är det enkelt att placera henne (se följande inlägg), men när det gäller Troed så är det svårare eftersom varken han eller flera tänkbara syskon tycks vara födda i Välinge. Jag gick därför till mantalslängden 1766, som är extra bra eftersom den listar alla barnen med namn i familjerna. Då finner man på Fulhult nr 2 Hans Pålsson, med hustru, och barnen Troed och Elna (över 16 år) och underåriga barnen Nils, Hans, Pål och Per. Därmed är det klappat och klart. Syskonen stämmer också exakt in på faddrarna vid Troeds barns dop. Bifogar en bild ur mantalslängden. Ur Välinge kyrkbok finner man att Hans Pålsson och Boel Bengtsdotter gifter sig 1749 5/2, och de bor då i Fulhult. Troligen flyttar de sedan några år till annat ställe, men återkommer före 1766. En ledtråd till vidare anor är säkert den inhyses boende Gödmar Troedsson. Där finns lite att grunna på.

Bilden är från SVAR RiksarkivetKlicka för en större bild

fulhult_i_vaelinge_mtl_1766.gif
  SVAR

Sissa Bengtsdotter är dotter till ryttaren Bengt Åberg. Den familjen frågade Fredrik Carlsson för inte så länge sedan om på epostlistan Scangen. Jag kopierar här in hans fråga och sedan mitt svar: Fredrik Carlsson: Hej jag undrar om någon känner till mera om följande familj. Bengt Jönsson Åberg f.omkring 1710 d.1773-04-17 Välinge by Ryttare Vigd 1742-05-05 i Välinge med Gunnil Andersdotter f.1719-03-19 enl. dödboken d.1766-12-22 Välinge by barn Anders 1745-09-27 Sven 1747-10-14 Sissa 1750-04-28 Elna 1752-11-06 Lusse 1756-07-25 samtliga födda i Välinge by.Jag kollade på centrala soldatregistret men kunde inte hitta Bengt.Har inte hittat Bengt eller Gunnil födda i Välinge. Fredrik Carlsson Mitt svar: I Välinge katekismilängd 1742 står att Bengt Åberg är född i Norra Vram, och att hustrun är född i Munka Ljungby. Jag har inte letat efter dem, så jag vet inget om anorna. Åldersuppgifterna 1742 ger födelseåren 1703 för Bengt, och 1706 för Gunnil (det sista bör väl vara fel). Det finns ett barn till, Jöns 1743 22/6 i Välinge by. Han är 1787 möllare i Läsehuset, Strövelstorp. Jöns, Anders och Sven använder alla namnet Åberg (åtminstone är de nämnda med det namnet i Strövelstorps födelsebok, som faddrar till Jöns Åbergs barn).
  SVAR

Tack Anders! Har tyvärr inte tillgång till katekismilängderna eller mantalslängderna, så detta hade varit mycket svårt för mig att få fram.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL
© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies