genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016], Bästa Släktforskningsidan?, , 2009-09-21 09:00

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=15747
2009-09-16 11:43 

Hej

Jag har för mig att man kan få fram foton och info om sina släktingar på vissa betal sidor, men vilken av dessa sidor är då den bästa?

Finns ju:

AD Online
Genline
Rötter

osv osv, men vilken föredrar ni som är mest värt pengarna?

MVH
Morgan
  SVAR 2009-09-17 14:33

Bästa och bästa. Det beror på vad man letar efter.

För att släktforska i arkivhandlingar, t ex kyrkböcker
AD Online, Genline, SVAR (Sverige, kostar), arkivalieronline.dk (Danmark, gratis)

För att finna foton på släktingar
Det är nog svårt att hitta sådär rakt av. Det är ju troligast att släkten själva har de foton som finns. Men det finns något som heter Porträttfynd på Rötter (gratis) där många har lagt in foton på släktingar. Har man tur hittar man något där.

På SVAR och AD Online (kostar) finns det bildgallerier över frigivna fångar. På SVAR tror jag även finns en del andra porträtt t ex på prominenta personer (höjdare i samhället typ militärer).
  SVAR 2009-09-17 15:45

Hej Morgan!

Jag kan gissa vem dur är. Ta ett t ex ett 3 timmarsabonnemang på svar.ra.se och sök på ditt efternamn. Där finns det 3 personer med foto. Antagligen är det din släkting på alla 3 fotona. Jag har sett dem på Landsarkivet i Lund. Kanske finns det någon på scangen som har abonnemang redan och som kan hjälpa dig?  Jag har tyvärr inget, annars skulle jag ha plockat fram det åt dig.

Eva M
  SVAR 2009-09-19 22:34

Hej

Gissa vem jag är :) Tack Eva M, det hade varit snält.

Får hoppas det finns en vänlig själ därute som har abonemang hos svar som kanske kunde plocka fram dom :)

Så om man skulle välja mellan svar eller AD Online...vilket hade då varit mest prisvärt?

MVH
Morgan Stoltz

  SVAR 2009-09-19 23:14

Jag föredrar personligen AD Online, som har tydligast och mest läsbara sidor ur kyrkoarkivaler och en del annat t ex bouppteckningar. Men man bör först kolla att de församlingar man är intresserad av finns med, eftersom  filmerna läggs ut  efterhand som de blir klara, och många församlingar fortfarande saknas. AD Online presentear på sin hemsida hur långt man kommit (även scangen visar det på sin starsida).
Med vänlig hälsning
  SVAR 2009-09-20 06:37

Ett 3-timmarsabonnemang kostar ca 50 kr (det gjorde det sist när jag hade ett).
Jag kan hålla med på att bilderna på AD online är bättre i kvalitet men ibland finns inte allt där och man måste hålla på att skifta mellan AD och Genline. AD har annat material också än kyrkoböcker. Egentligen skulle man behöva båda programmen. Synd om du missade att AD var gratis under 3 dagar i slutet av augusti/början av september. Det finns en site som heter proveniens.ifokus.se. (www. först).  Där finns det som jag tror profesionella släktforskare, i alla fall folk som kan och har tillgång till det mesta inom släktforskning. Registera dig på den sidan och skriv ett inlägg och be om hjälp.

Eva M
  SVAR 2009-09-20 18:44

Jag flyttar över ett antal inlägg till tråden om Stoltz, så håller vi den här till en mer allmän diskussion om släktforskningssajter.
  SVAR 2009-09-21 09:00

Hej

Låter jättebra Anders. :)

MVH
Morgan Stoltz
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies