genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016], Ad Online Kontra Genline, , 2009-09-07 21:11

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=15657
2009-09-07 19:38 

Står i begrepp att teckna nytt abonnemang, men vilket? AD Online har det överlägset bäst läsbara materialet, men Genline har kompletterat kyrkboksmaterialet fram till 1920. Varför "plåtar" inte AD OnLine detta material när ni ändå håller på?

Hälsningar
Anders A
  SVAR 2009-09-07 19:51

Hej Anders !

Nu kanske inte denna diskussionen passar bäst här. Varför inte skriva direkt till oss och fråga? Det är ju mycket lättare att få svar då. Att hålla koll på alla forum och inlägg överallt är inte helt lätt.

Men hur som helst.
Visst fotograferar vi även material efter 1895. Vår första prioritet är det så kallade äldre kyrkoboksmaterialet (-1894). När detta är klart och det blir klart olika på olika arkiv, så börjar vi fotografera andra typer av handlingar. Det kan vara bouppteckningar, domböcker, mantalslängder men även de så kallade moderna materialet (kyrkoböcker efter 1895).
På Landsarkivet i Lund håller vi fortfarande på att fotografera det äldre materialet och vi anser att detta är viktigare och mer prioriterat än 1900-tals materialet. På Landsarkivet i Göteborg och på Landsarkivet i Vadstena är det äldre materialet klart och där håller vi på att fotografera andra serier, som t.ex. 1900-tals materialet.

Det Genline lägger ut är inte kyrkoböckerna utan de så kallade SCB-utdragen från kyrkoböckerna. Varje år skickade prästerna in uppgifter till Statistiska CentralByrån och han skrev det som det ålades honom att skicka in. T.ex. så var man inte intresserad av faddrarna och dessa finns inte med i SCB-materialet. Då vi har möjlighet att fotografera originalvolymerna som inte innehåller de fel som finns i SCB-utdragen så har vi valt att koncentrera oss på de riktiga volymerna.

En annan orsak till att vi inte har fotograferat 1900-talsmaterial är att en hel del församlingar ännu inte har lämnat in sina kyrkoböcker till de olika arkiven. Så länge de finns kvar ute på församlingarna så kommer vi inte åt och fotografera.

Så för att summera. Visst fotograferar Arkiv Digital även modernt material, om det är inlämnat och om de äldre kyrkoböckerna på arkivet är klara.

Med vänlig hälsning.
Niklas Hertzman
Arkiv Digital
  SVAR 2009-09-07 21:11

Hej Niklas, och tack för snabbt svar! Men jag tror ändå att det är många som efterlyser
SCB-materialet. Har ni någon tidsplan betr. när detta material är tillgängligt? Många ser också fram mot domboks- o. mantalslängder. Förstår att detta är ett stort jobb. För att tala i egen sak så hoppas jag att ni startar i Skåne !!

Hälsningar
Anders A
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies