genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Åkesdotter, Cecillia, Jämjö, född 1820-10-312009-07-22 18:50

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=14754
2009-07-22 14:50 

Behöver läshjälp i Födda Jämjö 1820, vad hette hennes föräldrar. Pappa tolkar jag som Åke Mattsson, men mamman är svårare att tyda. Någon som kan ge en hjälpande hand. Har ingen lämplig bild att bifoga.
  SVAR 2009-07-22 17:45

  >  Behöver läshjälp i Födda Jämjö 1820, vad hette hennes föräldrar. Pappa tolkar jag som Åke Mattsson, men mamman är svårare att tyda. Någon som kan ge en hjälpande hand. Har ingen lämplig bild att bifoga.

Hej !
Jag har tittat i husförhör och där står Åke Mattisson och Gertrud Andersdotter och dottern Cecilia f 1820. Jag har dock svårt att se att det står Gertrud  i födelseboken.
Husförhör A1:5 bild 53 sid 50 Binga nr 11.
Birgitta

  SVAR 2009-07-22 18:26

Samma har jag noterat men jag kan inte få namnet på mamman till Gertrud i Födda, och åldern på mamman stämmer inte då den är angiven till 37 i Födda, vilket skulle innebära att mamman skulle vara född 1783, och så står det inte i husförhöret.
Anders
  SVAR 2009-07-22 18:31

Hej Birgitta.
Mammans namn i födelseattesten är Elin Andersdotter.
Men om du kollar på vänstra sidan på uppslaget, så finns det en överstruken födelseattest där mamman heter Gertrud och barnet är fött den 30 istället för den 31.
Här finns en fadder Åke Persson som är borttagen på högra sidan och moderns ålder är ändrad.
I hfl stämmer åldern på Gertrud i den överstrukna födelseattesten - 26 år.
Här kan föreligga ett misstag av prästen. Du bör följa upp Åkes familj framåt och bakåt i hfl.

  SVAR 2009-07-22 18:50

Hej Jan-Erik !

Tack för hjälpen, du har säkert rätt i detta, för i hfl står att Gertrud är född 1794, vilket skulle stämma in på de 26 åren. Har inte tillgång till uppslaget just nu, men skall kolla upp det du noterat. Stort tack för hjälpen.

Anders
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies