genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Hansson/Hallström, , Sövde/Amerika, 2009-07-12 18:18

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=14550
2009-07-11 18:52 

Hej

Forskar en del kring min morfar o hans släkt som kommer från Sövde trakterna. Det finns en del av hans släktingar som emigrera till amerika o jag har troligen funnit en del av dom. Min fråga är.. Ändrade de efternamn när de kom över ? de har ändrat till Hallstrom o undrar varför de ändrat.
mvh Marie
  SVAR 2009-07-12 15:12

Hej Marie!

Om du tror att de du finnit ar de ratta trots namnbytet sa ar det inget konstigt i sig. Det var oerhort vanligt att man bytte namn och orsakerna till det var manga. Hallstrom kunde vara relaterat till ett namn som redan fanns i slakten, det kan ocksa relatera till ett bostalle, platsen de kom ifran. Det kan ocksa vara rent "pahittat" da det later "battre" an Hanson, och det sticker ut mer an alla de vanliga svensknamn som slutar pa -son. Det kan ocksa vara sa att de bytte namn for att de bytte liv. Inte latt att veta alltsa da det fanns sa manga orsaker till ett namnbyte. Lika vanligt var det att anvanda annat fornamn an hemma i Sverige, ibland for att det var lattare att uttala och kanske ibland for att ombyte fornojer?

T.ex sa kunde Hjalmar Aronsson bli Ernest Larson...Karl Sandholm bli Carl Holmes, Nils Nilsson blev Alex Nelson,  Niklasson blev Swanberg, Martinsson blev Matson, osv. osv. Sa, leta pa du och sakra dina "fynd" sen kanske du pa vagen kan finna en anledning till namnbytet, men inte alltid.

Soliga halsningar,
Sanna  SVAR 2009-07-12 16:56

Hej Susanna

Jag tackar för ditt svar,, kanske du kan hjälpa mig med en annan undran.
Har en annan släkting som också tog sig över till Amerika. Det som känns konstigt där är att hans fru dog här i Sverige. De flytta över någon gång kring 1900 talet. Har läst någon stans att de fick genomgå hälsokontroll o kan det vara så att kvinnan där var sjuk så hon inte fick komma över eller fått resa hem igen. Mannen o barnen blev kvar i Amerika

mvh Marie
  SVAR 2009-07-12 17:26

Alla som kom till Amerika fick genomgå läkarkontroller. Var för en vecka sedan och gick runt på Ellis Island, de hade t om eget sjukhus där. Var det inte en "vanlig" sjukdom fick man inte komma in utan blev hemskickade direkt.

Min man som emigrerade till USA med sin mamma på 50-talet höll inte på att få komma in då de upptäckte att han hade en "fläck" på lungan, det var från en tidigare lunginflammation han haft. Efter ett par dagar blev de genomsläppta och fick komma in.

Efter 1,5 år flyttade de tillbaka till Sverige då hans mamma saknade sina föräldrar, syskon och alla vänner.
  SVAR 2009-07-12 18:06

Hej Lena

Tack för ditt svar. Då kan det vara som jag trott att hon blev hemskickad eftersom hon dog i en lungsjuka här i Sverige

mvh
Marie
  SVAR 2009-07-12 18:18

Hej Lena och Marie, sa sant,

Kan tillagga som liten kuriosa att aven idag kravs lungrontgen, det ingar i visumansokan. Och lakarintyg samt platar (lungbilder) skall lamnas i tullen da man ankommer. Lakarintyg maste tas in forseglat och inte ens du vet vad det innehaller. Men, lungplatarna ar det ingen som bryr sig om, eller som min tullinspektor sa; "vad ska jag med dessa till"...?

Mvh,
Susanna 
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies