genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Ohlsson, Bengt, Ottarp, född 18352009-05-13 21:51

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=13149
2009-05-02 21:55 

Jag har en svag länk i min efterforskning (jag är ganska säker på att jag är rätt, men man vet aldrig).

Jag försöker bekräfta att Bengt som föddes 1835 i Ottarp är den jag söker. 1835 finns två Bengt varav en är oäkting (och moderns efternamn framgår inte). Den andra har fadern Ohla Svensson. Den Bengt jag söker gifte sig med Hanna Bengtsdotter 1859-01-20.
  SVAR 2009-05-08 17:53

Hej !

Enligt husförhörslängd för Ottarp  A:12  1866- 1877 är Bengt Olsson född 1835-10-31
och Ohla Svensson bör vara fader.
www.ddss.nu kan du hitta "oäktingens" moder och det verkar vara
en förfärlig kvinna.
Hälsningar
Bo Troedsson
Lindesberg
  SVAR 2009-05-12 22:09

Tack,

hittade precis att oäktingen tyvärr avled i spädbarnsålder så ytterligare en bekräftelse på att min Bengt är son till Ohla Svensson

  SVAR 2009-05-12 22:22

Kent - Om vi skall vara noga, vilket jag anser man bör vara, så ger denna upplysning oss vetskapen att Bengt inte var identisk med "oäktingen". Detta bekräftar inte att han var son till Ola Svensson även om han kanske var det. För att säkerställa denna Bengts härkomst gäller det att följa honom i husförhörslängderna bakåt i tiden från det att han gifter sig tills man finner honom hos sina föräldrar. För det mesta en relativt enkel uppgift, men ibland en svårare och i undantagsfall en helt omöjlig uppgift.
  SVAR 2009-05-13 19:35

Hej Stefan,
bra poäng, och det är delvis det jag håller på med! Jag försöker vi Internet hitta så mycket information som möjligt och eliminera olika tveksamheter (sidospår) för att därefter börja bekräfta de olika spåren. En del kan som bekant dokumenteras genom Internet medan andra förmodligen görs på landsarkivet. Jag har ännu inte sett några husförhörslängder eller in-/utflyttningsböcker så det ska bli väldigt intressant när jag kommer så långt. Jag är ganska ny på det här så jag tar tacksamt emot alla tips! Min släkt verkar ha hållt sig mestadels i Ottarp och angränsande socknar, så den är ännu så länge hyfsat enkel att följa!
  SVAR 2009-05-13 21:51

 Hej!
Ottarp finns på nätet betr födda, vigda och döda och även husförhör mellan åren 1795 - 1894. Kolla med Arkiv-Digital. Det kostar c:a 1000 kr/året och kommer snart att omfatta alla Sveriges församlingar. Jag abbonnerar själv på detta. Mycket bra. Bengt Olsson har jag själv kommit in på genom hans dotter Botillas man Nils Svensson.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies