genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Svensson, Peter Magnus, Öja (Ystad), född 13-10 18152009-05-09 20:23

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=13148
2009-05-02 20:25 

Ifølge udflytningslisten for Vexjö Stadsförsamling rejser Peter Magnus Svensson den 18-10 1836 til Stockholm, åbenbart for at blive soldat. Den 12-5 1858 kommer han til Öjaby for at bo hos sin søster Caisa på stedet "Amsterdam" under Kåragården Nöbbeled. Nu er han Fourirer, Svärdsmedaljör og har 3 pensioner: Vadstena Krigs Cassa (tror jeg der står), for Svärdsmedaljen og Kronprinsesse Josephines pension. 
Han bliver gift med Sofia Jonasdotter i Öjaby i 1859 og flytter til Vederslöf, hvor han dør den 13-5 1884.
Er der nogen der kender Fourier Peter Magnus Svensson og ved hvad han lavede i Stockholm i så mange år?
Hvorfor fik han en medalje og 3 pensioner?
Med venlig hilsen Karen Marie Knudsen, Ærø, Danmark.
 
  SVAR 2009-05-08 18:23

Svärdsmedaljen kunde man få efter 16 års "oförvitlig tjänst" inom det militära. Den instiftades 1850 av Oscar I som var gift med Josefina vars farmor var Napoleon I första fru. Jag tror att du hittar information om Peter M S på krigsarkivet som finns i Stockholm. Jag kan inte hitta något on-line material. Jag vet inte om Arkiv Digital har något.
  SVAR 2009-05-08 20:58

Kære Eva.
Tusind tak for dit svar. Jeg prøver krgsarkivet, så kan det være jeg kan komme videre.
Med venlig hilsen Karen Marie Knudsen, Ærø, Danmark.
 
  SVAR 2009-05-09 06:54

Hej Karen!
Jag tittade lite på vilka regementen det fanns i Stockholm då. Det fanns Svea Livgarde och Göta Livgarde. Jag utesluter inte att det fanns fler. Jag tittade på titeln fourier och tror att en sådan såg till att hästarna fick foder bl a. Det finns en del skannade regementen på svar.ra.se.
Jag är väldigt osäker på militärer som inte var rotesoldater. Jag hoppas att en miltär expert läser inläggen och ger tips. En ana till mig fick också pension från Vadstena Krigs Cassa men eftersom jag inte tänkte gå vidare på den linjen har jag inte undersökt den här kassan. Kanske man på namnet finna honom? Jag undrar bara om han inte också hade ett soldatnamn? Min ana fick namnet Rask.

Eva
  SVAR 2009-05-09 20:23

Kære Eva.
Endnu engang tak for hjælpen. Du har ret i at det er kunstigt, at han ikke har fået et Soldaternavn. Hans nevø var husar i Helsingborg og han fik navnet Lundquist. Nå, jeg må gå på med krum hals og gå i krig med diverse registre.
Med venlig hilsen Karen Marie Knudsen,Ærø, Danmark.
 
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies