genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Schwartzmann, Bernhard, Oslo, 1929-422009-02-21 20:02

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=11979
2009-02-20 18:53 

Bernhard S Schwartzmann, född 1891, var en känd ateljéfotograf i Oslo under 1920- och 1930-talet. Min undran är om det finns någon som vet mer om honom. När dog han? Vad hände honom under andra världskrigets judeförföljelser i Norge? Finns det bilder? Hans fru hette Ragnhild Dolowitz. Vad hände henne?

Erik Magnusson
  SVAR 2009-02-20 21:50

Hej!
Jag hittade för en tid sedan en databas med judar som dog i koncentrationslägren.
Tyvärr sparade jag inte adressen. Jag tror det det var något med jewgen. Du skulle ju kunna kolla på www.ellisisland.org.
Han och hustrun tog sig kanske till USA.

Eva M
  SVAR 2009-02-21 11:31

Hej!

Jag sökte i ellis islands databas men fann honom inte där, ej heller hustrun. Jag googlade på namnet och fick upp en norsk släktforskningssida liknande scangen. En kvinna skrev om fotografen Schwartzmann. Jag skrev inte upp namnet på sidan tyvärr. Googla du också på namnet så kanske du hittar sidan. Kvinnan ifråga visste vem som tagit över ateljen, en med norskklingande namn. Hon kanske kan hjälpa dig vidare.

Eva M
  SVAR 2009-02-21 20:02

Det vore nog bäst att först kontakta Holocaust centret i Oslo. De har säkerlig fullständiga listor på de norska judar som deporterades till koncentrationsläger (mestadels Auschwitz-Birkenau) 1942. Av dessa överlevde bara några få. Kvinnor och barn skickades vid ankomsten direkt till gaskammare. Om han inte finns på deras listor, kan man ju hoppas att han lyckades fly till Sverige. http://www.hlsenteret.no/
Ingrid

Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver frivilliga att registrera åren 1830-1859. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies