genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Olsson, Anders Peter, Svanskog, Värmland, 18752009-02-22 12:06

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=11925
2009-02-18 18:02 

I Genline´s material finner jag en anteckning som är omöjlig att läsa och undrar därför om någon vänlig kunde göra en koll i AD för att se om det var enklare att läsa där.

Det gällde Svanskog AI:20 1871-75 p 389 Byn, överst på sidan återfinns Anders Peter Olsson och i anteckningsfältet står någonting om Norge som är oläsligt Genlines material. Då tänker jag på det som står överst, nedre raden "absens vid förhören i flera år" går enkelt att få fram.

  SVAR 2009-02-18 22:52

Hej Stefan,

Det står "24(?)/7 73 att. t. äktenskap, lys. i Norige"
Klicka för en större bild

svanskog_AI20_s_389.jpg
  SVAR 2009-02-18 23:00

Tack för det Anders, jag håller på att hjälpa en Amerikan med Nordiska rötter, denne hjälper mig i sin tur att få fast i mina Amerikanska släktingar.  Dennes Anders Peter skall gifta sig omrking detta år i Norge men kyrkböcker saknas pga brand (Biri i Oppland fylke).

Törs jag be dig om en till tjänst Anders ? - Fadern till denne Anders Peter dör av lungsot 17 aug 1883 (Svanskog FI:1) och jag skulle behöva ha lite hjälp med att kolla efter dennes bou ?
  SVAR 2009-02-18 23:26

Det blir lite mycket att leta igenom. Det verkar inte finnas register till den volymen, som är på 1900 sidor!


  SVAR 2009-02-18 23:33

Ok, jag får försöka på annat sätt.
  SVAR 2009-02-19 01:07

Hej Stefan,
Anders Peter Olsson utvandrar till Norge fran Svanskog den 15/11 1875. Han ar fodd 1838-02-06 och hans destination ar
Hedemark. Hans utflyttningsort ar Byn, Svanskog. Hans nummer i utflyttningslangd for det aret ar 29. Forsok att gora en efterlysning pa DIS Norge (sok under lankar pa ddss och Norden) - kanske har du tur. Alt sok i census i Norge. Och bestall en bou fran arkivet pa hans fader, det gar fort och latt (oftast).

Lycka till! 
Susanna

  SVAR 2009-02-19 10:10

Hej Susanna,

jo det var likså så jag hade tänkt, att identifiera sonen via faderns bou, men då jag saknar AD-online så var den vägen stängd för mig. Tyvärr visade det sig att volymen, tack igen Anders, innehöll lite många sidor för honom att söka igenom.

Jag har alltså en Anders Peter Olsen i Biri i Oppland som anges vara född i Sverige 1838, första barnet anges i telling 1875 vara född detta år (1875). Stämmer anteckningen i hfl för Svanskog som Anders hjälpte mig med - att han lystes i Norge i juli 1873 så passar det in mycket bra. Tyvärr är detta inget bevis i sig utan lite mer handgripliga belägg behövs, därav behovet att kolla i faderns bou.
  SVAR 2009-02-19 12:11

Jag kan verkligen rekommendera AD Online, speciellt när det gäller Värmland, där väldigt mycket finns med. T ex just bouppteckningar! Så om du har tid att själv bläddra lite i volymen, Stefan, så varför inte ta ett abonnemang.

Bouppteckningarna såg ut att ligga ungefär i kronologisk ordning så kanske det med lite tur går att rätt snabbt hitta den, men som sagt har jag inte tiden just nu att börja med det.
  SVAR 2009-02-19 16:49

Jag håller med Anders om Bou i Värmland på ADOnlne. Bouppteclningarna finns i datumordning men inte efter dödsdag utan efter registreringsdatum, så det kan skilja åtskilliga månader. Men släktforskning innebär mycket letande, det är vanligen inte bara att slå ujpp - då vore det inte så roligt att slutligen hitta den där nålen i höstacken. Jag hittade i alla fall min nål i i Värmland ganska lätt med hjälp av ADOnline.
  SVAR 2009-02-22 12:06

Jo, jag känner till ADd är bra, jag provade i julas, men tyvärr så låg dom en bit efter i höstas, i antalet färdiga församlingar inom mitt område, när det var dags att förnya Genline. Och då jag redan har SVAR så kändes det lite överdrivet att ta ett abbonnemang till. Jag är dock helt säker på att när mitt nuvarande genline går ut så kommer jag inte att förnya det.

Tiden har jag visserligen och även om jag inte är lika hjälpsam som du Anders så tror nog jag att jag drar mitt strå till stacken.

Men som sagt jag får söka videra på annat sätt.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies