genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Wållberg Läshjälp, Mattis, Köpinge (Kristianstad), gift 17562009-02-06 11:10

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=11574
2009-02-05 10:27 

Kan någon hjälpa mig med tydandet av vigselnotisen för Mattis Wållberg. GID 1656.46.90400. Det är första notisen för år 1756.
Hälsningar Ingvar Jonsson.
  SVAR 2009-02-05 16:36

Hej Ingvar!
Du har inyte skrivit hur mycket du lyckats tolka, och jag kan inte tolka allt, men förhoppningsvis blir detta till någon hjälp.
1756 Dom  2 Epiphania (18 Jan) lystes 1sta gång för Häradsskrivaren Mattis Wållberg i Lyngsjö, Sohn af ?? Persson ?? ?? , fick 2tvenne ?? söner och en dotter, samt tvenne st˙fsöner, och på följande söndagar 2dre och 3dje gånge, samt pigan uti ...stad Ingar Staffansdotter, hwilka blefwo wigda ?? påskdagen.
Påskdagen verkar lite långt fram, men jag kan inte få det till något annat.
UPA
Lotte
  SVAR 2009-02-05 18:37

Hej Lotte.
Tack för svaret, klart att jag borde skrivet ut min tolkning. Här kommer den nu istället och avviker en del från din. Kanske går de att jämka ihop något.
Dom 2 Epiphan lystes 1 sta gång för Häradstimmerman Mattis Wållberg Lyngsjö sokn ? ? såsom änkling har tvenne ??  ?? och en dotter samt tvenne styfsöner och på följande söndagar 2dra och 3dje gång, samt pigan i Qvhigestad Ingar St ??dotter, hvilka blefwo wigda ? påskdagen.
Vad tror du om min tolkning?
Kan det stå Häradsskrivare, jag vet från andra notiser att Mattis var Häradstimmerman och de två yrkena går nog inte att kombinera.
Är det säkert att Ingars efternamn är Staffansdotter?
Hälsningar Ingvar Jonsson
Ingars efternamn Staffansdotter
  SVAR 2009-02-05 18:55

Hej Ingvar och Lotte,

Med hjälp av Arkiv Digital gick det att någorlunda säkert läsa texten. Wållberg är varken häradsskrivare eller häradstimmerman utan vad jag kan se häradstiänare. Hustrun heter mycket riktigt Ingar Staffansdotter. Orten på Q är jag osäker på. Wållberg har nog 2 söner och en dotter, men det har kluddats en del i den passagen.

Döm själva.Klicka för en större bild

koepinge_C1_s_4.jpg
  SVAR 2009-02-05 19:00

Orden efter Lyngsjö är "som afwittrat såsom änkling".

Med avvittring menas att arvet till hans barn i förra giftet är avskiljt (s k barngods) och taget omhand av barnens förmyndare.
  SVAR 2009-02-06 11:10

Tack för hjälpen Anders.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund har 2021 gett ut nummer 8 i den populära serien, som omfattar åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies