genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016], , Skåne (Malmöhus), 19192009-01-18 20:52

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=11290
2009-01-18 15:01 

Jag läste en gång på internet om passansökningar etc.  Tyvärr kan jag inte hitta informationen ifråga nu.
Min mor hade en morbror som 1919 åkte till Amerika och som sen aldrig hörde av sig till släkten. Enl. min mor som nu är avliden var morbrodern misstänkt för ett allvarligt brott. En annan broder som redan var i Amerika betalde hans resa enl. inreselistan som finns i Ellis Islands arkiv.
Jag undrar nu hur han kunde ta sig till Amerika. Han borde väl ha skaffat sig ett pass före avresan. Pass var väl inget man ägde om man bodde på den sydskånska landsbygden och var arbetare/dräng. Han åkte med ett passagerarfartyg från Köpenhamn.
Kan någon säga mig om det finns passansökningar i något arkiv? Vem utfärdade passen?
Eva

  SVAR 2009-01-18 16:18

Hej !
Har du namnet på mannen ifråga ?
Undrar Birgitta
  SVAR 2009-01-18 20:52

Hej! Jag har namnet på personen. Jag har kontroll på hans inresa till USA och har även funnit en del information om honom i USA, dock ej när han avled. Jag vet att han var i livet 1941/42 för då registrerade han sig till militären, 60 år gammal. Har fått kontakt med en släktforskningsförening i USA som lovat undersöka saken.
Jag har tänkt undersöka en lokal tidning för att få reda på vad han verkligen hade gjort. Jag har ju bara min mors berättelse och hon föddes senare och hade aldrig träffat sin morbror. Jag har funnit att det finns ett landsfiskalsarkiv på Landsarkivet i Lund som jag tänkte först söka i. Jag såg också att det finns passhandlingar i Landskansliet. Jag hittade sidan med information om pass. Tydligen skulle man ha ett pass från och med första världskriget. Dock behövdes väl inte något foto förrän 1940 eller så. Ett foto har jag redan av personen. Han lyckades förmodligen få ut ett pass pga att informationsutbytet mellan olika myndigheter gick långsammar på den tiden.
Eva
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2021 att ge ut nummer 8 i den populära serien, som kommer omfatta åren 1830-2020.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1815-1829. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies