genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Borgström, Nils, Riseberga/Bonarp, född 17622009-01-11 12:18

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=11021
2009-01-04 16:01 

Hej, alla släktforskareoch god fortsättning till er alla!
Min MFMMF heter Nils Borgström. Jag ber om hjälp att räta ut mina frågestecken i notisen över hans födelse, som jag har tolkat som följer:
"Sohn Nils född d 23 Maju kl 10 f. m. i Bonarp och döpt d 30 s.m. Fadren är Gabriel Nilsson ? ? ? dess Hustru Beruta Nilsdotter ?. Vittnen ? Andersson, Sven Pehrsson och ? Nilsson i Bonarp samt Samuel Jacobssons hustru Anna Catrina hölt Barnet."
Källa: Riseberga C: 1 1689-1764, sida 222 (GID 1694.47.65400, högra sidan, vänstra spalten och överst.
Mvh/Mats Janheden
  SVAR 2009-01-04 21:12

Prästen i Riseberga har en ganska egen och därmed svårläst stil. Nils far är Gabriel Månsson (inte Nilsson) och mor är Bencta Nilsdotter. Faddrarna du inte kunde läsa är Skåning Andersson och Emanuel (inte Samuel) Jacobsson. Den resterande faddern är jag själv osäker på förnamnet, möjligen ska det föreställa Tuwe Nilsson i Bonarp.
  SVAR 2009-01-06 12:15

Anders!
Stort tack för din hjälp. Nu kom jag ytterligare en generation tillbaka.
Ett par kompletterande frågor; kan Tuwe möjligen heta Tune, och har mina frågetecken efter Gabriel Nilsson någon praktisk betydelse när det gäller texten i övrigt i notisen?
Mvh/Mats Janheden
  SVAR 2009-01-06 15:52

Tune har jag aldrig sett.

Efter Gabriels namn står "ibm och modren dess hustru". Det ser ut som man först har börjat skriva "hu" som i "hustrun" men strukit det och skrivit "modren".

ibm = samma plats, syftar på Bonnarp.


Klicka för en större bild

riseberga_C1_fb_1762_bild_230_inget_sidnr.jpg
  SVAR 2009-01-11 12:18

Anders!
Tack för dina kompletterande uppgifter.
Mvh/Mats Janheden
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL

NYHET!


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies