genealogy in scandinaviaÄldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]Ehrensander, Fredrik, Karlshamn, 18182008-12-09 22:47

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=10612
2008-12-08 22:52 

Jag söker uppgifter om denne Fredrik Ehrensander i Karlshamn. Han får 1818-04-26 en dotter Elisabeth Charlotta. Han är gift med Sara Elgros född 1777 i Lund. Jag har inga som helst uppgifter om honom eller hans föräldrar.
Tacksam för tips.
Mvh
Margaretha Strömberg
  SVAR 2008-12-09 12:32

Jag har tittat lite på släkten Ehrensander eller Ehrensand. Du kan hitta några inlägg tidigare i forumet. Sök på Ehrensand i fritextsökningen på forumets startsida.

Den du efterfrågar bör vara exekutionsfogden och vaktmästaren Gustav Fredrik Ehrensander, född 1774 1/8 i Västra Tommarp, död 1820 10/7 i Karlshamn, son till komministern Andreas Ehrensand och Helena (Elna) Fredriksdotter eller Andersdotter.

Andreas Ehrensand är född 1725 26/6 i Billinge, död 1788 20/7 i Tryde, son till kyrkoherden Andreas Ehrensand i Billinge och Anna Helena Billing. Det mesta om dessa hittar du i Lunds stifts herdaminne. Kyrkoherden är född i Härnösand.

Nu har jag just nu inte tillgång till Karlshamns kyrkböcker relevant tid, så jag kan inte kolla uppgifterna, men sedan tidigare har jag noterat att Fredrik Ehrensanders hustru heter Sara Elgren. Har jag läst fel, eller är din uppgift fel?

Också sedan tidigare har jag en dotter Charlotta Elisabet född 1811 8/11 i Karlshamn, som ska leva ännu 1890 i Karlshamn. Är det samma som du frågar om, i så fall verkar något vara fel med födelsedatum. Eller finns det både en dotter Charlotta Elisabet och en Elisabet Charlotta!?
  SVAR 2008-12-09 16:20

Hej Anders!
Tack för uppgifterna de är värdefulla.
Först vill jag säga att dottern är en och samma person. Födelsedatat som du har stämmer. När jag skrev av hf i Karlshamn kom jag av misstag att skriva av systerns som står på raden nedanför. Mamman heter Sara Elgros och föddes tillsammans med sin tvillingsyster Anna Catharina 8/9 1777 i Lund. En syster till föddes 1779 också i Lund, Johanna Charlotta, som senare flyttade även hon till Karlshamn och återfinns i BBR. Deras föräldrar hette Lars Elgros och Christina De la Rose. De flyttade efter J.Ch. födelse till Anderslöv i Skåne där Christina dog 1781, 40 år gammal. Lars gifter om sig senare samma år i Anderslöv.
Fredriks dotter Elisabeth Charlotta gifter sig med Emanuel Bronander, född i Karlskrona men död i Karlshamn. Deras ena son, Gustav Erik Br. flyttar senare till Norrland och det är den kedjan som följs.
Än en gång tack.
Mvh
Margaretha
  SVAR 2008-12-09 20:11

Tack för rättelsen om Elgros, Margaretha.

Vad är BBR?

Något om Andreas Ehrensands härkomst från Härnösand finns på Anbytarforum på den här länken.
  SVAR 2008-12-09 22:47

Jag tror förkortningen står för Blekinge Båtmansregister.
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 

 


© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies